Trond – noen karameller må man tåle – Haslum

Trond – noen karameller må man tåle

(PORTRETTET): Han har vært nede for telling, brukket et par fingre, fått skudd midt i ansiktet og et annet sted – likevel har redningsmannen spilt over 400 kamper for Haslum.

He, he – noen karameller må man tåle, sier Trond Tjemsland som slett ikke hadde planlagt å spille  mange håndballkamper da han kom til klubben i 2004, noe som gjør 32-åringen og Anders Røe til legendariske i klubben. De er pr i dag alene om å ha spilt over 400 A-kamper for Bærums-laget.

– Tiden har bare gått så fort. Jeg så ikke for meg dette da jeg kom inn i A-stallen som 16-åring. Når det er sagt, har jeg sett at målvakter kan holde på ganske lenge før de gir seg, smiler målvaktlegenden lurt.

Portrettet fortsetter under bildet.

PÅ HYTTA: Trond og en av nevøene sine på hytta. Foto: Privat

– Generelt gærne

Trond er en ektefødt Bærums-gutt. Oppvokst på Bærums Verk. Bare et langt frikast fra Helsethallen lærte han sin håndball-ABC i Helset og gjorde som blant annet brødrene Mamelund – som ungdom tok han spranget over til elitehåndball i Haslum.

Men først – som ni/ti-åring fulgte Trond kameratene på håndballtrening i Helset. Unggutten prøvde seg på de fleste posisjonene fra bakspiller til kantspiller. Men da ingen etter et års tid meldte seg som målvakt, rakk Trond frivillig opp hånden. Siden har han blitt ved sin lest.

– Det var morsomt å redde skuddene fra kameratene. Da skjønte jeg at dette var plassen min.

– Målvakter er generelt gærne, gliser han og fortsetter:

– Folk skal jo unngå å skyte på meg. Men samtidig skal jeg følge ballen og komme bak den slik at den ikke går forbi meg og inn i målet. For meg handler det mest om konkurranseinstinkt og adrenalinet i meg.

Trond var ikke gamle pjokken da tre år eldre Erlend Mamelund i Helset hentet Trond til sitt lag til en turnering da laget manglet en målvakt.

– Jeg husker det ble mange blåmerker. Husk at de gutta var tre år eldre enn meg og de skjøt steinhardt. Ballen var også knallhard den gangen. I dag er heldigvis ballen blitt mykere. Nå har utespillere mer blåmerker på kroppen enn oss målvakter.

MED SKI PÅ BENA: Målvakten liker seg på vinterføre i den norske fjellheimen. Foto: Privat

Stolthet

Når Trond tar på seg keeperdrakten med nummer 16 på ryggen, ja da kommer stoltheten frem i ham.

– Ja, stoltheten kommer helt klart frem samtidig jeg føler et ekstra bånd til mine lagkamerater, forklarer Trond og fortsetter:

– Men samtidig går jeg også inn i min egen lille boble.

Han vil så gjerne redde hvert eneste skudd som kommer mot ham. De fleste av skuddene suser mot ham i en langt høyere hastighet enn det som er tillatt med bil på E18 – som under en landslagssamling for noen år siden da den tidligere lagkameraten i Bærums-klubben og nåværende verdensstjerne i franske PSG, Sander Sagosen, fyrte av et skudd med følgende resultat hos Haslum-målvakten: En finger med gips.

– Jeg var heldig som bare brakk en finger, gliser Trond.

Verre var det under et straffekast borte mot Drammen for sesonger siden. Skuddet traff Trond i adamseplet.

– Det gjorde skikkelig vondt. Ja, det er faktisk vondere der enn å treffe midt i ansiktet. Men man blir vant med det. Man må ofre seg selv, men det skulle da bare mangle, sier Trond som den største selvfølgelighet.

– Såpass må vi tåle, legger målvakten til med et smil.

Mye humor

Utenfor banen er Trond, ifølge han selv, en omsorgsfull og rolig person og en som byr på seg selv med mye humor.

– Og jeg er en kar med mye rastløshet i kroppen, legger han til.

Da handler det å finne på ting sammen med gode venner. Som lagkompis Anders Røe er også Trond stor tilhenger av Tottenham. Nå har også golf blitt en viktig del av fritiden hans.

– Jeg skal love deg at konkurranseinstinktet kommer like raskt på golfbanen som på håndballbanen.

Til høsten har han planer om å starte ut en ny kurs på privaten. Han vil lære å designe nettsider og livnære seg av den kunnskapen i fremtiden.

– Lysten er å sette egne spor etter seg på nettsider.

Bringe kunnskap videre

Men tilbake til håndballen igjen. Trond har fortsatt ambisjoner om flere sesonger og flere kamper i Haslum-drakten. Samtidig backer han opp målvakt-kollega og utfordrer Thomas Langerud.

– Det er ikke hans feil dersom han må starte på benken. Jeg synes det er kult å se når Thomas lykkes på banen. Slik husker jeg fra min egen tid som «førstereisgutt» også. Da het de etablerte målvaktene Henrik Ruud Tovås og Peter Carlsson. Det handler om å ta til seg lærdom fra de etablerte spillerne. Slik vil jeg også bringe min kunnskap videre til Thomas. Husk at jeg er her for lagets skyld.

I tillegg til å designe på nettet har Trond også lyst og ambisjoner om å bringe videre og dele sin kunnskap som målvakttrener. Men først skal han spille i to-tre-fire år til … eller?

– Akkurat nå kjennes kroppen fin, svarer han.

Så får tiden vise når han passerer 500 kamper.

Portrettet fortsetter under bildet.

KIKKERT: Trond på utsiktsposten på hytta på Dovre. Foto: Privat

7 raske om Trond:

Drivkraften: – Å dele minner med lagkamerater. Å vinne er det beste. Å se utvikling både hos meg selv og hos lagkamerater.

Energi: – Positiv feedback og støtte fra venner.

Interesser: – Fotball og da Tottenham. Nå har jeg også begynt med golf, noe som gir meg ro i sjelen selv om konkurranseinstinktet kommer raskt frem der også og jeg kommer hjem kanskje enda mer frustrert – he he.

Musikk: – Jeg liker mye – godt spredt på alle genre. Favoritter er Dire Straits, Toto pluss at jeg har vært på Metallica-konserter.

Mat: – Det handler om å finne motivasjon til å lage middag når jeg kommer sent hjem etter trening. Når det er sagt, synes jeg det er moro å lage mat. Blir litt stolt når jeg lager mat helt ifra skratch. Ellers går det i en del pasta, hvor jeg legger på litt proteiner.

Ferie: – Til varmere strøk med venner. Gi meg en strand med varmt vann. Da kan jeg flyte lenge på en madrass. Men også en tur på hytta på Dovrefjell er bra.

Drømmer: – Å se nevøer og nieser vokse opp. Og starte opp en familie selv. Og kanskje ha den kuleste bilen.

3 kolleger om Trond:

Anders Røe: – Trond er en fantastisk fyr på alle måter og lagets humørspreder. Det er sjeldent stille rundt ham. Han stiller alltid opp hvis du trenger ham. Tottenham-supporter er viktig – det er viktig at vi er to. Det er ikke så vanskelig å fyre ham opp – han har temperament – og det er noe vi har mye moro med i garderoben eller i styrkerommet.

Thomas Langerud: – Trond er en ekte legende i Haslum, og jeg har sett opp til ham i flere år. Han er en av de viktigste personene på dette laget for emg. Uten ham hadde jeg ikke vært den jeg er nå, selv om vi bare har kjent hverandre i noen få år. Han lever for garderobehumoren, og har alltid et eller annet på lur som ofte går utover oss yngre….he, he.

Felix Abrahamsen Lunde: – På banen er han med sitt konkurranseinstinkt en mann som alltid gir hundre prosent. Han sprer mye humor, og har alltid et smil på lur – så lenge man jobber med bena i forsvar.