Sander – fleip og alvor hånd i hånd – Haslum

Sander – fleip og alvor hånd i hånd

(PORTRETTET): Utenfor banen elsker han å tulle og fleipe, men på banen er han dønn seriøs og har en vinnerskalle man skal lete lenge etter.

Husk: Nærbø – Haslum, søndag kl. 17:00 og Haslum – Elverum i Nadderud Arena onsdag kl. 18:30.

Hvem vi snakker om – Sander Andreassen Øverjordet (23), selvfølgelig.

– Ja, jeg tuller mye, veldig mye. Det ligger liksom helt naturlig for meg. Det handler om alt fra faenskap til bra ting. Dette må du få med deg når du skal skrive om meg, humrer landslagsspilleren.

Men den hardtskytende bakspilleren kan også vise frem en helt annen side av seg selv; en vinnerskalle av det sjeldne.

– Det handler om å vinne håndballkamper, sier Sander høyt og klart og like bestemt som når han sender skuddet opp i hjørnet via tverrliggeren og inn i nettmaskene – aller helst bak Elverum-målvakten.

Eller vi kunne ha lagt til en setning til for 23-åringen:

– Å vinne fotballkampene under oppvarmingen med gutta på treningene er også viktig.

Riktig klubbvalg

Sander kom fra et halvt års opphold i Vålerenga til Haslum. Moderklubben hans er Oppsal – klubben som satte norsk håndball på Europa-kartet på 70-tallet. Med trenerbekjentskaper, blant annet med tidligere Haslum-trener Tom-Eirik Skarpsno, gikk veien til Nadderudhallen for Sander den gangen. Året var 2013.

Portrettet fortsetter under bildet.

TIL HASLUM I 2013: Sander har tatt enorme steg i løpet av sine år i Haslum. Ved sesongslutt sluttes en ring, en annen starter – men forhåpentligvis er han tilbake i Haslum ved en senere anledning. Foto: Privat

– Ingen tvil med klubbvalget mitt, skyter bakspilleren inn, som var 17 år ung da han debuterte på A-laget, og fortsetter:

– Det har svart til forventingene. For en unggutt var det moro å få spille sammen med store profiler som Erlend Mamelund, Einar Sand Koren og Sander Sagosen, for å nevne noen få. Men tro meg, det var mange av dem i klubben.

Gode minner

I dag er Sander 23 år, fyller 24 år om snaue to måneder. Hvor står han i livet i dag?

– Det er vanskelig å si. Jeg har nok, som folk flest, hatt ulike stadier i livet. Som privatperson har jeg helt sikkert endret meg litt over tid. Jeg tror nok at jeg er blitt en roligere person i dag enn tidligere. Kanskje tenker jeg litt mer også.

– På banen har jeg også utviklet meg. Sjefsrollen har kommet gradvis og mer og mer frem i meg på en naturlig måte. Kanskje har jeg den med meg fra oppveksten med en lillebror som jeg måtte være sjefete overfor, smiler Sander lurt.

Sander bryr seg om mennesker, både på og utenfor banen. Han leser bøker om teamet, men ikke som pensum til noen skole, ennå.

– Jeg er bare generelt opptatt av andre mennesker og behandle dem på en bra måte, både i fritiden og på banen.

Men det legger slett ikke noen demper på hans lyst til å vinne håndballkamper med Haslum eller på landslaget eller i golf, tennis og beachvolleyball mot kompiser eller i fotball mot lagkamerater.

– Jeg er en fryktelig dårlig taper. Et tap for Haslum kan sitte lenge i meg. Men kommer kampene tett, ja da må jeg omstille meg raskere, forklarer Sander som elsker å se tilbake på seire i form av gode minner, bilder eller medaljer, som bronsemedaljen fra EM nylig.

Portrettet fortsetter under bildet.

DRØMMEN: Å kunne leve av håndball, sier Sander. Foto: Privat

Til Danmark

Etter denne sesongen fortsetter håndball-karrieren for den ambisiøse bakspilleren i Danmark og til toppklubben Mors-Thy, nordvest på Jylland. Kontrakten er på to år.

– Beslutningen var enkelt da forespørselen kom. Det er en klubb som er mye lik på Haslum, som er flink til å utvikle spillere og gi dem muligheten gjennom spilletid. Dessuten skal det bli moro å kjenne på et enda høyere nivå. Den danske eliteserien er rangert som den tredje beste ligaen i verden.

Det er allerede en nordmann i Mors-Thy i dag, Erik Toft med fortid i Elverum (!).

– Det er lenge siden han spilte i Elverum, smiler Sander lurt og legger raskt til:

– Selv kunne jeg aldri ha spilt i Elverum. Men ellers er Erik en hyggelig kar.

Sander håper på mye besøk fra moderlandet under hans opphold i Danmark.

– Det er kort vei dit, enten med Stena Line eller med fly til Billund, opplyser «reiseguiden».

7 raske om Sander:

Drivkraften: – Vinne kamper og kjenne fremgang både på trening og i kamper. Ellers hadde jeg ikke drevet på med dette. Pluss ha det gøy med vanner. Jeg er en sosial type.

Energi: – Kombinasjonen sove, spise riktig og hvile.

Hobby: – Fotball i form av både å se på, gjerne da Arsenal, og spille selv. Blant venner handler det om golf, tennis og beachvolleyball. Og jeg digger filmer og serier.

Musikk: – Jeg favner veldig bredt, ja helt tilbake til 70- og 80-tallet, men også nyere musikk som hipp pop og rapp. Og jeg digger Toto og Dire Straits.

Mat: – Jeg digger taco, på hverdager som i helger. Jeg lager pizza. Men mest går det i pasta, kylling og pesto. Kall det gjerne for Sander spesial. Hvis jeg inviterer noen på middag, da disker jeg opp med gourmet.

Feire: – I yngre dager reiste jeg til utlandet sammen med familien. I dag trener jeg et yngre lag og vi drar på tur om sommeren. Eller jeg drar på turer med kompiser, gjerne til Hellas eller Spania, hvor vi kan spille beachvolleyball.

Drømmer: – Å kunne leve av håndball en god stund fremover og bli rik av det. Og stifte familie en gang.

3 kolleger om Sander:

Jostein Epland: – Sander var den som tok meg i mot da jeg kom til Haslum. En fantastisk person med glimt øyene. Han er veldig dedikert til håndball og gjør alt for å bli best. Gleder meg til å følge karrieren hans fremover.

Aleksander Selmar Pedersen: – En god og morsom gutt. Sander er utover å være en god spiller på banen også et fantastisk menneske uten banen. Ingen har sett en kamp med Sander kan være i tvil om hvor mye han vil med håndballen. Han gir alltid 100 prosent av seg selv, og ønsker det samme av oss andre, hvilket gjør ham uvurderlig for laget vårt. Bortsett fra det hjelper han også med en masse andre ting i klubben hver gang han har mulighet, og det er bare slik Sander er som person.

Dominic Grimstad: – En kjernekar som kan det meste. Alt fra å drive håndverksarbeid med Frank the tank til håndball. I tillegg til å være Norges beste håndballspiller er han også fryktelig morsom.