Hva gjør du nå, Henki? – Haslum
KAMPKLAR: Henrik Ruud Tovås må ta ansvaret alene som Haslums bakerste mann mot serieleder Drammen i kveld. Keeperkollega Trond Tjemsland er ute grunnet kneskade. FOTO: KARL BRAANAAS VISER SITT SANNE ANSIKT: Haslum-keeper Henrik Ruud Tovås lover $RETURN$å kjempe like mye som på dette bildet i kveldens cupkamp motFyllingen.FOTO: KARL BRAANAAS$RETURN$$RETURN$ VISER SITT SANNE ANSIKT: Haslum-keeper Henrik Ruud Tovås lover $RETURN$å kjempe like mye som på dette bildet i kveldens cupkamp mot Fyllingen. FOTO:KARLBRAANAAS

Hva gjør du nå, Henki?

Henrik «Henki» Ruud Tovås (33) var en treningsnarkoman. Snart skal den tidligere og meritterte målvakten innta en helt ny rolle – som pappa til en datter.

– Ja, fødselen nærmer seg raskt. Terminen til samboer Juni er i juli, forteller den tidligere Haslum-målvakten med syv-åtte sesonger bak seg (han er litt ute av telling) i ærverdige Nadderudhallen.

BARTE-KLEM: Haslums tidligere keeperhelt gir toppscorer Einar Riegelhuth Koren en skikkelig seiersklem. FOTO: KARL BRAANAAS

– Jeg har allerede begynt å kjenne på hele registeret av følelser – nærmest 24/7. Samboeren synes jeg blir så fort lettrørt. Hadde hun sagt det til meg for et år siden, ja da hadde jeg ikke skjønt hva hun snakket om, smiler 33-åringen; til daglig assisterende salgssjef i SG Finans med kontor i en av skyskraperne på Lysaker Brygge.

En kulturarbeider

Henki kan se tilbake på et langt, merittert og suksessfullt opphold i Haslum. Han trekker frem vennskapet, lærdommen og garderobesnakket fremfor medaljer (se faktaboks nederst i saken) fra årene i Bærums-klubben.

Slik beskriver gamletrener Tom-Eirik Skarpsno den tidligere sisteskansen:

– Han var en treningsnarkoman, en kulturarbeider på treningsfeltet og dannet en fantastisk dynamisk duo med Trond Tjemsland.

– Ja, årene i Haslum formet meg. Jeg lærte utrolig mye av de eldre gutta, både på det sportslige men også på det menneskelige plan. Fortsatt holder jeg kontakt med flere av spillerne.

I DAG: Nå jobber Ruud Tovås som assisterende salgssjef i SG Finans med kontor i en av skyskraperne på Lysaker Brygge. FOTO: STEIN HALVORSEN

Av alle sesongene trekker den tidligere «rockie» (ung nykommer) frem debutsesongen i Haslum-drakten med nummer 1 på ryggen.

– Vi hadde et sterkt lag med etablerte spillere som Morgan Lunde, Fredrik Dyve, Lasse Lie og Erlend Mamelund. Jeg var yngstemann og måtte gå den gamle skolen – det vil si å bære bager. Det er ingen snarveier til suksess. Man må stå opp hver morgen og gjøre jobben selv – både på og utenfor banen. I dag har unge nykommere kanskje større selvtillit enn det vi hadde – på godt og vondt.

– Og jeg husker hvordan innstillingen til de etablerte gutta var på treningene. De la ned enormt med krefter på hver eneste trening. Innstillingen ble nærmest overført til meg. Etter treningene var det high five med de samme gutta. Det fikk meg til å tenke på moralen også.

Superredning

Blant de utrolig mange sportslige minnene trekker Henki frem seriestarten borte mot Stord i 2008/09-sesongen. Trener Jan «Proppen» Karlsson hadde blitt avskjediget av økonomiske årsaker. Assistenttrener Tom-Eirik Skarpsno rykket opp i gradene.

– Vi hadde seriens yngste lag. Jeg tror Einar Sand Koren (i dag Einar Riegelhuth Koren, red.anm.) med sine 24 år var eldstemann på laget, og vi var ikke levnet noen sjanser av ekspertene. Til pause lå vi under og fortsatte med å ligge under utover i andre omgang. Helt mot slutten snudde vi kampen og vant sensasjonelt. Da vi kom jublende inn i garderoben, fant vi Tom-Eirik sittende i dusjen. Han var like gjennomsvett som oss spillerne. Spør du Tom-Eirik i dag, så svarer han nok: «Dette var en taktisk seier».

Eller minnes Henki med stor tilfredshet da han reddet frikastet i kvartfinalen i sluttspillet mot Elverum fra daværende spillende trener og i dag landslagssjef Christian Berge i absolutt siste sekund.

– En megafølelse. Vi vant kampen med knappest mulig margin, gliser 33-åringen.

Haslum vant sølv i serien og gull i sluttspillet den sesongen.

I BURET: Tidligere Haslum-målvakt Henrik Ruud Tovås i gamle, ærverdige Nadderudhallen. FOTO: KARL BRAANAAS

Savner adrenalinet

Henki er utdannet økonomijournalist. Den aktive håndballen er lagt vekk. Men han er målvakttrener for landslagene 2002- og 2004-årgangene.

– Jeg ser mye håndball på tv. Det meste av Haslums kamper. Jeg savner adrenalinet, skjønt det kan overføres til arbeidslivet. Jeg er spent på den nye sveitseren (Nicolas Suter, red.anm.) som kommer. Og jeg er sikker på at Benjamin Hallgren vil bøtte inn mål. Haslum er en topp 5-klubb.

– Men jeg håper at Haslum blir enda litt mer stabil. De ruster opp organisasjonen og har et flott anlegg, noe som er viktig når de skal bygge opp en merkevare, oppsummerer Henki som ønsker å gi en spesiell takk til Petter Andersen som fikset det meste og tok vare på gjengen i gamledager.

Ros gir han også til Juni.

– Hun er en fantastisk dame og har fått øynene mine opp for tur i skog og mark.

FAKTA:

Navn: Henrik «Henki» Ruud Tovås.
Alder: 33 år.
Sivilstand: Samboer (med termin (datter) i juli).
Bosted: Oppsal, Oslo.
Jobb: Assisterende salgssjef i SG Finans/en del av Societe Generale.
Posisjon på banen: Målvakt.
Klubber: Haslum (Langhus, Fet, Njård, Haugaland, Leipzig, Elbflorenz Dresden (de to siste i Tyskland).
Meritter med Haslum: Norgesmester junior 2005, norgesmester senior 2010/11, 2011/12, sluttspillmester 2008/09, seriemester 2010/11, 2011/12.