Jostein – en 100 prosent-kar – Haslum

Jostein – en 100 prosent-kar

(PORTRETTET): Han gir alltid alt – på banen, på det sosiale plan, på det familiære plan, i ingeniørstudiene, på treningen, på utholdenhetstester, som forkjemper av nynorsken, som trener for yngre lag – og for å se best ut.

– He he he, humrer Jostein Straume Epland (25).

Ikke det at han står så mye lenger eller mer foran speilet enn gutter flest, men ifølge lagkamerater er Jostein alltid korrekt på håret.

– Jeg har hørt det. Jeg har hatt lenger hår og skjegg enn det jeg har for tiden. Forresten, jeg var innom frisøren før jeg gikk til dette intervjuet, he he…… tulla.

Men hårete mål har den opprinnelige Stord-gutten.

– Jeg elsker å få til ting. Jeg tror at jeg har en sterk gjennomføringskraft, arvet fra pappas gener.

Portrettet fortsetter under bildet.

BÅTTUR: Onkel Jostein på båttur med nevøer og nieser. Foto: Privat

Stor håndballfamilie

Håndballen har fått og får fortsatt stor plass, mye tid og oppmerksomhet hos familien Epland. Med to eldre brødrene, som begge har spilt i eliteserien for Stord, og en søster som også har spilt håndball, lå det litt eller kanskje mye i kortene at lillebror Jostein også skulle spille håndball.

Og hvor mange hundrevis av kamper mammo (Stord-dialekt) og pappa til sammen har sett på opp gjennom årene fra sitt ståsted på tribunen, ja det er helt umulig å tallfeste. Titt og ofte reiser foreldrene fra Vestlandet over fjellet med destinasjon Nadderud Arena for å se yngstebarnet sitt. Eller som under cupfinalen i Oslo Spektrum på tampen av fjoråret – da det var 14 representanter fra familien Epland på tribunen.

Jostein var bare 16 år ung da han ble tatt opp i A-stallen i daværende eliteserieklubben Stord.

– Der lærte jeg meg å bli strukturert. Og gjennom mine foreldre fikk jeg flotte rollemodeller.

Etter to sesonger i eliteserien for Stord gikk ferden til Haugaland (i to sesonger), videre til Fyllingen (i tre sesonger) før han ble kontaktet av Haslum i 2018. Siden har Nadderud Arena vært hans «stamsted».

Samboer

– Det var en perfekt timing. Ingeniørstudiene var akkurat unnagjort i Bergen, forteller bakspilleren med nummer 13 på ryggen.

Dog hadde unggutten likevel et aldri så lite snev av dårlig samvittighet med å sette kursen østover overfor kjæresten, Bergithe Torsnes. Hun hadde ett år igjen av sine studier i Vestlandets hovedstad før også hun tok med seg flyttelasset i samme retning.

Da Jostein gjorde østlending av seg, satte han seg igjen på skolebenken, nå ved Oslo Met. For tiden skriver bygningsingeniøren på sin andre masteroppgave parallelt med håndballen.

– Det handler om å styre og tilrettelegge hverdagene med studier, håndball og kjæreste som er blitt samboer, smiler Jostein.

Han får ikke fullrost sin kjæreste Bergithe nok.

– Hun er en fantastisk og flott kjæreste fra Stord.

Sammen kjøpte de et bitte lite hus fra 1890 i en bakgård i Vika i Oslo.

– 45 kvadratmeter fordelt på tre etasjer. Det passer bra for en bygningsingeniør.

Portrettet fortsetter under bildet.

JOSTEIN OG BERGITHE: Jostein sammen med sin aller kjæreste, Bergithe. Foto: Privat

Eierskap

Spørsmålene til Jostein stilles, naturlig nok, på bokmål, mens svarene kommer, naturlig nok, på nynorsk eller kall det gjerne for Stord-dialekt selv om hele intervjuet skrives på bokmål.

– Jeg skrev bacheloroppgaven i Bergen på nynorsk, smiler han lurt.

– Språket er en del av meg. Men selvfølgelig har jeg respekt for dem som snakker og skriver bokmål. Men visste du rent statistisk – at de som skriver nynorsk får høyere karakter enn folk som skriver bokmål, humrer Stord-gutten som bærer Ivar Aasens språklige arv videre.

– Han heter Ivar Andreas Aasen, presiserer Jostein og klarer knapt å stoppe latteren.

Eierskap er et annet stikkord når det gjelder bakspilleren i Haslum.

– Som en hundre prosent-mann trives jeg med eierskap, enten det er på eller utenfor banen. Dog skulle jeg ønske at døgnet kunne ha flere timer, sier Jostein og har sin Bergithe og (snart) ti nevøer og nieser i tankene – og gjerne også ha litt mer tid til sosiale sammenkomster overfor medspillere og venner.

– Det gjelder å være strukturert, svarer Jostein som er midt i mellom det å være ung eller gammel som håndballspiller, men fortsatt veldig ambisiøs og målrettet.

– Jeg føler meg slett ikke ferdig som håndballspiller. Dog skal jeg ikke spille til jeg fyller 35 år. Men det hadde vært kjekt med et par år i en utenlandsk liga, forteller den kanskje mest utholdende og best trente spilleren i Haslum – igjen ifølge lagkamerater.

– Det er i alle fall deilig å ha familierekorden på 3.000 meter på 9.50, gliser Jostein.

7 raske om Jostein:

Drivkraften: – Gjennomføring, handlekraft og det å få til ting.

Energi: – Den får jeg fra alt rundt meg; som laget, kjæresten, familien og sosiale settinger. Se til andre mennesker og lære av dem.

Interesser: – Håndball, tekniske faglige interesser, ser på mye sport, sjøaktiviteter og vinteraktiviteter.

Musikk: – Jeg hører på det aller meste. Som band eller musikere gjelder Coldplay, Ryan Adams og Chris Martin.

Mat: – Spiser en del kylling etter sene kveldtreninger. Men jeg er altetende. Favoritter er hjemmelagd pizza, Kjøttkaker og komle fra mammo. Selv lager jeg fiskemiddag to-tre dager i uken av mye rød fisk, men også fiskeburger pluss taco hver fredag.

Ferie: – Det blir lite tid til det. Men ferieparadis nummer en hytta på Tysnes, hvor sjø- og båtlivet dyrkes. Av utenlandske destinasjoner er det Kroatia og Barcelona som gjelder.

Drømmer: – Jeg har mange drømmer – som å få til ting, bruke kompetansen min i en god jobb, spille i utlandet og stifte familie en dag.

Portrettet fortsetter under bildet.

FJELLTUR: Jostein på tur i norske og snødekte fjellsider. Foto: Privat

3 om Jostein:

Viktor Glatthard: – Jostein lager suppe som en Michelin-kokk og var en av mine første (og ikke minst beste) norsklærere – selv om han egentlig ville lære meg nynorsk. Han interesserer seg for mange ting, er hjelpsom og er en som det alltid er hyggelig å tilbringe tid sammen med.

Anders Røe: – Jostein er en som gjør ting hundre prosent. Han er vel den best trente på laget. Han er veldig stolt av å komme fra Stord. Og du møter ikke Jostein uten at håret hans ligger akkurat som det skal.

Binai Aziz: – Jostein er en jovial klassefyr som man alltid kan slå av en hyggelig prat med. Videre er han veldig sosial og inviterer gjerne til en spillekveld eller to. Mitt inntrykk av Jostein etter de syv månedene jeg har kjent ham er at han er en intellektuell, ambisiøs og en strukturert person. Jeg gleder meg til å se hva han kan få til utenfor håndballbanen.

PS. Dette intervjuet er skrevet før det ble klart at Jostein Epland ikke får fornyet kontrakten med Haslum. Se egen sak.