– En skikkelig gla’gutt – Haslum

– En skikkelig gla’gutt

PORTRETTET: Når folk beskriver Viktor Glatthard (26) med få ord, sier dem; en skikkelig gla’gutt, eller når de beskriver ham med enda flere ord; en person som er varm og en som blir fort glad i alle rundt seg.

– Det er jo bare hyggelig å høre at folk sier det om meg, svarer sveitseren.

– Jeg definerer meg ikke med det jeg driver på med, men måten jeg driver det på. Jeg prøver å ha positive holdninger og det er viktig.

PORTRETTET er en helt ny artikkelserie på haslumhk.no. I tiden fremover skal journalist Stein Halvorsen la deg bli bedre kjent med personene i og rundt Haslum utenfor håndballbanen – det være seg blant annet oppmenn, spillere, ledere og trenere. Felles for dem alle: På hver sin måte har de et ansvar og en betydning for at Haslum som klubb «går rundt».

Eventyr

Viktor Glatthard kom til Haslum for et og et halvt år siden, nærmest rekende på ei fjøl. Hjemme i Sveits hadde han tatt mastergraden i psykologi, og unggutten var klar for et eventyr innenfor kombinasjonen håndball, kultur og språk.

– Jeg ønsket meg til et annet land som er gode i håndball. Professoren som jeg hadde og jobbet på universitetet i Bern, hadde bekjentskaper i Norden. Med hennes hjelp fikk jeg jobb som forskningsassistent i Forskningsparken i Oslo. Selv søkte jeg etter klubber i Oslo-området og en bekjent av meg hjalp meg med å skrive en melding til Haslum, forteller Viktor på et meget godt norsk.

Det er godt kjent i håndballmiljøet at han lærte seg norsk på rekordtid. Etter to måneder skjønte han ganske mye av det nye språket. Etter et halvt år kunne han følge med og delta i samtaler. Og etter åtte måneder tok han «Bergenstesten» – en test i norsk på et høyere nivå.

– For meg var det viktig å beherske norsk fortest mulig – nærmest som all in – og ha et konkret bevis gjennom «Bergenstesten». Samtidig var det også viktig at jeg fikk snakke norsk med gutta på laget, på jobben, blant venner eller at jeg snakket med folk rundt meg når jeg for eksempel tok en kopp kaffe på Samson på Bekkestua. Eller å lese Donald Duck via Pondus til Henrik Ibsen og med hjelp av, kurs, privatlærer og 100 prosent innstilling.

At Viktor kan enda flere språk enn norsk og naturlig nok sitt morsmål, sveitser-tysk, er ingen hemmelighet.

– Men ikke ti språk som enkelte hevder, presiserer han og fortsetter:

– Det holder med engelsk, fransk, tysk, spansk, italiensk og norsk samt sveitser-tysk, skjønt det siste teller ikke fordi det ikke er et offisielt språk.

Hva med kinesisk, som enkelte hevder?

– Nei, jeg kan 50 ord fordi den ene broren min er gift med en kvinne fra Taiwan, smiler språkgeniet – den beskrivelsen (les: påstanden) kan han ikke protestere på.

Pilegrimsferd

Men tilbake til håndballspilleren, personen og mennesket Viktor Glatthard. Han er utadvent, blid, positiv og en som man alltid legger merke til.

HUMØRSPREDER: I løpet av drøye 1,5 år i Haslum, har Viktor Glatthard opparbeidet seg en stor stjerne – blant publikum, så vel som yngre spillere i Haslum. Kanskje mest på grunn av sitt smittende humør og «heppaaa»-rop?

– Jeg gjør bare ting så godt jeg kan. Jeg trenger respons både når jeg spiller håndball, i jobbsammenheng eller er blant venner – og jeg liker gode samtaler. Jeg er bare født slik.

– Jeg prøver å være en reflektert person som stiller de store spørsmålene for så å kunne finne løsninger for meg selv og leve etter disse.

Da Viktor bare var 17 år ung og ferdig med videregående skole i sitt fødeland, gikk ferden til Spania – på pilegrimsferd.

– Ikke av religiøse grunner, men for å kunne snakke med spennende mennesker. I drøye tre uker gikk jeg 25 kilometer hver dag. Det ga meg en basis.

Ambassadør

Selv for Viktor har døgnet 24 timer. Likevel rekker 26-åringer mye utenom trening, reiser og kamper uten av hverken humør, energi eller overskudd tæres på.

Han er med i «Learn handball» – et prosjekt som ledes av landslagkaptein Bjarte Myrhol. Viktor henvender seg mot de tysktalende landene i Europa.

Han er spaltist i to sveitsiske aviser og skriver om kulturelle aktiviteter og opplevelser i Norge; en slags ambassadør for Norge.

Og han er gjesteforeleser i psykologi ved Høyskolen Kristiania.

– Jeg får energi ved å snakke og være med folk, svarer Viktor.

Resonans og «heppaaa»

Slik svarer Viktor på følgende punkter:

Drivkraften: – Resonans er et viktig ord på spørsmålet. Det handler også om å ta ansvar for mine talenter og bruke disse på ulike områder, blant annet på håndball.

Energi: – Som sagt – jeg får energi ved å snakke, møte og uttrykke meg ovenfor folk – som for eksempel ved at jeg skriker «heppaaa» på banen. Uttrykket, eller jippi på norsk – bare inspirerer meg. «Heppaa» er bare et eget oppfunnet ord for å feire og juble når jeg kan det, både på og utenfor banen – enten jeg bare rekker toget eller blokker et skudd. «Heppaaa-uttrykket» engasjerer også tilskuere, fra godt voksne damer til unggutter.

Hobby: – Jeg liker å gå turer i fjellet og er medlem av DNT. Lokalt er målsetningen å rekke innom alle hyttene i Oslo-marka. Jeg liker å gå på utstillinger og konserter. Selvsagt er venner og familie viktig, selv om det ikke karakteriseres som hobby.

Musikk: – Alle genre – alt fra rock, rap, da helst Karpe Diem, til opera.

Mat: – Jeg elsker mat. Jeg elsker ost. Jeg lager fem ulike retter til faste dager i uken, og trenger ikke mange retter for å være happy. Skal menyen utvides, ja da investerer jeg i et besøk på en god restaurant.

Ferie: – Enten eventyrferier, som turen til Malawi i 2017 eller til min brors bryllup i Taiwan, eller på tur med mine foreldre eller venner, gjerne i Norge.

Kallenavn: – Glatti. Under oppholdet i Spania ble jeg kalt for «Vencedor» – som på spansk betyr det vinner.

Drømmer: – Jeg har en konstant drøm om å være et godt menneske. Det er viktig å si til seg selv og at andre sier at jeg er et godt menneske. Da har drømmen gått i oppfyllelse. Og jeg drømmer om å vinne noe med Haslum. En cupfinale er ingen tittel.

5 om Viktor:

Stian Brevik: – Jeg opplever Viktor som en utrolig reflektert person som alltid setter andre først. Han er god til å lytte, raus og bidrar til god stemning i garderoben selv om han helt sikkert irriterer seg over noe på veien.  Han overrasket nok alle med å lære seg norsk så raskt som han gjorde, men jeg synes det gjenspeiler han litt som person. Han setter seg hårete mål og når dem raskere enn vi andre gjør.

Binai Aziz: – Viktor er en fantastisk person. Han er reflektert, solidarisk med begge bena på jorden og profesjonell i alt han gjør – dog ikke i fotballen før treningen. Og i forhold til håndballen så har han alltid maks innsats. Sluttelig er han inkluderende. Som ny spiller for sesongen setter jeg veldig stor pris på det.

Vegard Sørlie Tennfjord: – Viktor har tatt Haslum med storm, og har tilført oss mye som klubb. For meg er han definisjon på en spiller man ønsker å ha i en tropp; er engasjert, lærevillig, tålmodig og ikke minst ydmyk overfor sin rolle i laget og medspillere. Imponerende nok har han også på rekordtid lært seg norsk og utfordret jobbmarkedet. I tillegg vet han også mer om Oslos kulturelle tilbud enn undertegnede som er oppvokst i Oslo.

Christian Ekelund Solberg: – Viktor er en person som bidrar mye for laget i både trening og kamp. Han er en person som motiverer sine medspillere og er en publikumsfavoritt med sitt store engasjement. Han er en veldig profesjonell idrettsutøver som legger ned stor innsats for å utvikle seg som håndballspiller. I tillegg er han veldig inkluderende mot nye spillere og trener som kommer inn. Jeg sier som Viktor – «Heppaaa»!

Nikolai Tveter Strickland: – Viktor er uten tvil svigermors drøm. Utenfor banen er han en flott fyr som alltid har et smil om munnen og en som tar alle ulike situasjoner på strak arm. På parketten er hans væremåte og lederegenskaper et stort forbilde for mange, og han er virkelig en lagspiller med stor L. Drømmelagkamerat.