– Dette er mitt fristed – Haslum
Elsker kaker. Baker Hansens kaker frister alltid.

– Dette er mitt fristed

PORTRETTET: Her treffer han venner og bekjente. Han har et veldig behov for nettopp et slikt sted.

Det forteller Terje «Halvi» Halvorsen (69) – oppmann og materialforvalter for A-laget menn – eller vaktmester som han selv kaller seg. Vi har møtt ham på Baker Hansen på Bærums Verk. Det kunne gjerne ha vært i marka, enten på sykkel eller med ski på bena.

– Jeg kan åpningstidene til serveringsstedene i marka, sier 69-åringen med et lurt smil.

De fleste ukedagene er han å treffe på ett av sine fristeder i tillegg til sitt stamsted, Nadderud Arena.

PORTRETTET er en helt ny artikkelserie på haslumhk.no. I tiden fremover skal journalist Stein Halvorsen la deg bli bedre kjent med personene i og rundt Haslum utenfor håndballbanen – det være seg blant annet oppmenn, spillere, ledere og trenere. Felles for dem alle: På hver sin måte har de et ansvar og en betydning for at Haslum som klubb «går rundt».

Slekt

Han har flere generasjoner bak seg på Bærums Verk. Det er nemlig ikke bare håndball som interesserer ham.

– Jeg er opptatt av lokalhistorie. Fars slekt går helt tilbake til 1700-tallet her på Bærums Verk. Min oldefar var bygdesmed i Lommedalen. Han hadde ni barn. Yngstemann i flokken var min farfar. Og far jobbet på Bærums Jernverk frem til det ble lagt ned i 1964, forteller den pensjonerte serviceingeniøren innen data.

– Vi bodde i en av boligene til jernverket. Men i 1968 ble vi kastet ut. Som voksen og med egen familie flyttet jeg tilbake til barndomstraktene i 1984. Siden har jeg bodd her.

I dag består familien Halvorsen av «Halvi» og hans kone Tone Elisabeth, deres tre barn og fem barnebarn.

Tidlig engasjert

Håndballen fanget tidlig hans interesse.

– Jeg har aldri drevet med aktiv idrett selv. I sin tid spilte jeg bedriftshåndball, men det var livsfarlig, gliser han.

På sitt fristed på Bærums Verk. Her finner han ro og her har slekten bodd i generasjoner.
FOTO: Stein Halvorsen

Men han har hatt egne barn i håndballen i Helset. Ganske raskt tok han ansvar, for eksempel som assistenttrener sammen med Tom-Eirik Skarpsno og som oppmann i diverse årsklasser opp gjennom årene. I 1999 fulgte han to ikke helt ukjente spillere fra nettopp Helset til Haslum – brødrene Håvard og Erlend Mamelund.

Brødrene har lagt opp, skjønt Erlend er med i trenerteamet, men «Halvi» er fortsatt høyst aktiv på sidelinjen.

Elsker kaker

«Halvi» om:

Drivkraften: – Jeg har det veldig artig. Ikke en dag uten et besøk i Nadderud Arena. I teorien har jeg en 40-prosentstilling. Vel, kanskje er jeg nok der noe mer. Jeg kan si ifra hvis det ikke passer, men det skjer ikke. Om jeg har noe tid igjen til kona …. vi har vært gift siden 1973.

Får tilbake: – Mye hygge.

Lagets «far»: – Det er bare fint. Jeg kommer godt overens med gutta. Jeg ser også utviklingen til gutta som mennesker.

Meritter: – Gutta kaller meg «legende» – he he. Tre kongepokaler og seriemesterskap har det blitt opp gjennom årene. Egentlig er jeg ikke så veldig opptatt av det.

Kallenavn: – Da jeg var oppmann for 87-årgangen i Helset, var vi to i støtteapparatet med samme fornavn. Da ble bare «Halvi» i håndballmiljøet for min del.

Hobby: – He, he – det rekker jeg ikke, bortsett fra slekts- og lokalhistorie. Så fort vi er ferdigsnakket, ja da venter marka. Jo foresten, jeg trener to dager i uken pluss en dag i basenget.

Musikk: – Ikke noe spesielle genre, men stort sett alt. Jeg synger ikke i dusjen engang. Jo foresten, av alle ting her i verden liker jeg opera hvis det er mannsstemme.

Mat: – Kona jobber. Det er noe dritt, for da må jeg mekke middag. Riktig nok helt tradisjonell mat. Min mor jobbet på restaurant, slik at jeg har lært litt av henne.

Gleder i hverdagen: – Besøk av barnebarna. Noen ganger gjør jeg mattelekser sammen med eldstemann. En dag sa han til meg: – Bestefar, du er gammel, men du er ikke så dum.

Ferie:  Vi pleier å reise dit hvor det er varmt to uker i januar, fordi jeg må ta hensyn til terminlisten. Men i år utsettes turen til sommeren. Da er kona, barn, svigerbarn og barnebarn invitert til Split i Kroatia for å feire 70-årsdagen min (fyller 4. april).

Hva gjør deg glad: – Jeg er en glad mann i utgangspunktet. Hmmm – jo, det må være å slå Elverum!

Mange aktive idrettsutøvere vurderer videre fortsettelse ved passering av 30 år. Hva med den kommende 70-årige vaktmesteren?

På forsommeren 2019 skrev «Halvi» under for to nye år som oppmann – på en post-it-lapp…

– Nylig skrev jeg under på en papirlapp fra Eirik (markedssjefen i klubben) på to nye år, gliser Terje «Halvi» Halvorsen – mannen som elsker Haslum HK – og kaker – og som legger til:

– For meg er det ikke bare viktig at jeg selv har det fint, men også de rundt meg, enten det er på trening eller på kamper.

5 i klubben om «Halvi»:

Trond Tjemsland: – En evighetsmaskin – en som alltid stiller opp og hjelper andre når det trengs. Alltid godt humør med en kommentar på lur. For meg hadde det ikke vært det samme om han ikke hadde vært der og hjulpet til slik han gjør.

Anders Røe: – Han stiller alltid opp og gjør alt mulig for oss. Han er en jeg virkelig hadde tatt med i krigen. Når han først gjør så mye for oss, så forventer han gjennomslag på ting – det må gjøres på «Halvis» måte.

Thomas Langerud: – Han møter alltid opp blid på trening, og han gjør alltid den jobben som vi unggutta egentlig skal gjøre – bare mye bedre. Hadde det ikke vært for «Halvi», så hadde ikke Haslum vært der de er i dag.

Aleksander Høiness: – Han er en viktig brikke i laget. Han bidrar med supert humør og er en kjernekar. Men, han passer godt på at unggutta gjør jobben sin.

Erlend Mamelund: – Jeg og Halvorsen har fulgt hverandre i snart 20 år i håndballhallen(e). Det er ikke mange som er så serviceinnstilt, oppofrende og lojal som Terje. Han sørger for at gutta til enhver tid har det de trenger, slik at treningene kan gjennomføres uten noen hindringer. Av og til glemmer man hvor heldig man er, fordi Terje gjør alt i det stille – uten å lage mye styr. Terje har en god humor, som han gjerne deler med laget. Representerer bærekraften og stabiliteten i klubben og laget. 

I KJENT POSITUR: Det er slik du er vant til å se Terje «Halvi» Halvorsen (69) – på Haslums hjemme- og bortekamper, som oftest med drikkeflaskene, drakter, håndkle, klister eller noe annet i hånda. FOTO: ESPEN HILDRUP