Hege skal styrke mentaliteten til Haslum-spillerne – Haslum

Hege skal styrke mentaliteten til Haslum-spillerne

Hege Brekke har bidratt over flere år for Haslum-spillerne. Nå får hun en mer fremtredende rolle i trenerteamet til Sten Stockfleth som mental trener.

Hovedtreneren er glad for å ønske trønderen med på laget.

– Vi ønsker å profesjonalisere alle ledd og føler dette er veien å gå. Før sommeren ansatte vi fysisk trener. Nå har vi også fått med Hege på laget som mental trener, og hun har allerede blitt godt mottatt i spillergruppa, sier Haslum-sjef Sten Stockfleth.

Trenerteamet består nå av syv personer, ekskludert medisinsk apparat og oppmenn. Det er hovedtrener Sten Stockfleth, assistenttrener Erlend Mamelund, trener Markus Rossavik, trener Ole Andreas Sverre, keepertrener Christian Thue Bjørndal, fysisk trener Christian Ekelund Solberg – og nå mental trener Hege Brekke.

– Vi er mest opptatt av laget, og ikke så mye av enkeltspillerne. Å få laget til å fungere med best mulig forutsetninger er det vi jobber for, og det som er målet vårt. I bunn og grunn tar vi dette grepet fordi vi ønsker å bli et enda bedre håndballag.

Bruker metoder basert på forskning

Men hva gjør egentlig en mental trener? Styrker mentaliteten til spillerne på få sekunder? Neida, det er ikke så enkelt. Det er mange parametere, mye jobbing – og enda flere samtaler som skal til.

– Jeg har jobbet med dette i næringslivet i mange år, og det som fascinerer meg mest, er hva næringslivet kan lære av toppidretten – og motsatt. For meg er også Haslum en klubb som betyr mye, og jeg vet at klubben ikke har mye ressurser å avse til en mental trener. Men jeg har masse lyst til å bidra for en klubb og idrett som jeg er så glad i selv, smiler hun.

Mange av metodene Brekke og temaet bruker, er basert på forskning og relasjonell koordinering, relasjonsbygging og kommunikasjon.

– Jeg har kartlagt med spillerne, Sten og Erlend hva det er klubben har behov for, og har tatt utgangspunkt i det når vi har bestemt hva vi skal jobbe med.

Spillergruppen ønsket mer profesjonalisering

Der kom det frem et sterkt ønske fra spillergruppa:

Å profesjonalisere seg i langt større grad enn tidligere.

– Det føler vi at vi er på vei til nå med Hege på laget. Vi har dekket opp det meste av behovet, og gleder oss til å jobbe videre med mental trening som spillerne lærer mye av. Og som vi håper å se utbytte av på trening, men ikke minst i kamp, sier Stockfleth.

Blant annet har Brekke skrevet en masteroppgave om høykvalitetsforbindelser i toppidretten. Der ble, naturlig nok, Haslum Håndball brukt som eksempel.

– Prosjektet var lærerikt og fint, og det løftet oss som en helhet i en tøff periode forrige sesong, sier Haslum-sjefen.

Lederutvikling

I tillegg til å sparre med laget, er også lederutvikling av Sten Stockfleth og assistenttrener Erlend Mamelund et viktig punkt.

– Jeg må si at jeg er imponert over at begge to legger ned såpass mye tid til å utvikle seg selv i en hektisk hverdag. Vi startet med dette forrige sesong, og oppi alle tap, seire og tøffe kamper, møtte de opp – for å lære. Det tror jeg ikke det er så alt for mange andre trenere som ville gjort i en slik situasjon, men det står det stor respekt av, fortsetter Brekke.

I fortsettelsen skal det settes målsetninger.

– Så systematiserer vi og konkretiserer til adferd, slik at vi ikke bare snakker om det. Vi skal tydeliggjøre ovenfor hverandre hvor vi skal og hvordan vi skal komme dit, og vi kommer til å ha et stort fokus på gruppen som helhet.

Men tilbake til det målbare. Å måle mental trening er ikke enkelt.

– Christian (Ekelund Solberg, fysisk trener) kan enkelt måle i forkant og etterkant. Det er ikke så enkelt med den mentale treningen, sier Brekke, og fortsetter:

– Det er ulik modenhet på hele gruppa. Noen er 17 år, andre er over 30. Det er vanskelig å konkretisere om du har lykkes eller ikke. Hvis du vinner en kamp, får du troen på deg selv. Taper du, kan det være at du føler at du ikke har lært noe. Det handler om å ta eierskap til eget produkt, og ikke bare ha sporadiske møter og samtaler.