Blytungt for Felix – langtidsskadet igjen – Haslum

Blytungt for Felix – langtidsskadet igjen

Felix Lunde (24) er nok en gang rammet av en alvorlig skade. Nå må den nylig uttatte rekruttlandslagsspilleren igjen bli stående på sidelinjen i mange måneder. 

– Jeg kommer tilbake – sterkere og bedre, sier en bestemt Felix Lunde som nok en gang viser en enorm viljestyrke og reiser seg opp igjen etter å ha fått flere knock out i sin håndballkarriere. Det er konstatert syndemoseskade (se faktabok) i foten. Operasjon og tre til seks måneder på sidelinjen/opptrening venter 24-åringen.

– Dette er først og fremst veldig, veldig trist for Felix, nå son han også var kommet så godt i gang igjen, sier Haslum-trener Tom-Eirik Skarpsno.

INTERNASJONALT PREG

Felix Lunde gjorde comeback foran denne sesongen etter å ha vært på sidelinjen i 16 måneder (fordelt på to skadeperioder). Åtte seriekamper rakk bakspilleren i høst – en høst hvor han har glitret og dominert på banen. På like mange kamper gjorde han til sammen 54 mål og var helt i toppskiktet blant eliteseriens toppscorere.

Og ikke nok med det. Felix ble tatt ut på rekruttlandslaget (etter påtrykk av A-landslagstrener Jonas Wille) som skal spille to kamper senere i høst.

– Felix har blitt en komplett spiller med et internasjonalt preg over seg med råskap, god fysikk og han går direkte på mål, sa blant annet sjeftrener for rekruttlandslaget, Geir Erlandsen, om 24-åringen til klubbens hjemmeise etter uttaket i midten av oktober.

– En fin anerkjennelse av håndballspilleren Felix Lunde, supplerer Tom-Eirik.

SMERTER I FOTEN

Felix Lunde debuterte på A-laget i 2017. Per dato står han bokført med 103 kamper og har til sammen gjort 228 mål. Både antall kamper og antall mål kunne ha vært betydelig flere dersom han ikke hadde pådratt seg to alvorlige skader i kneet.

I seriekampen mot Fjellhammer i midten av oktober skadet han foten. I den neste seriekampen, hjemme mot Bækkelaget, kjente han store smerter i foten og måtte kaste inn håndkleet allerede ett minutts spill i Nadderud Arena. Således var han ikke med i søndagens bortekamp mot Bergen.

– Slik er toppidrett. Det må vi bare leve med. I Felix mister vi vår giftigste målscorer, kommenterer Haslum-treneren.

BELASTNINGSSKADER

Skadesituasjonen i Haslum blant etablerte spillere ser ut som den ingen ende vil ta denne høsten. Foruten Felix Lunde ute i opptil seks måneder er skadelisten som følger: Stig-Tore Moen Nilsen har nylig pådratt seg en ny skade i kneet under trening på styrkerommet. Forsvarssjef Håvard Johannesen er fortsatt ute. Linjespiller og lagkaptein Vegard Sørlie Tennfjord var heller med til Bergen.

Nylig kom både Leopold Nicolaus og Even Haugli heldigvis tilbake igjen.

– Jeg bruker ikke så mye energi på dem som ikke kan spille. Nå må vi igjen tenke nytt og spille annerledes med de spillerne som er igjen. Slikt tar tid. Og det har også gitt oss noen stygge resultater. Så er det også en annen utfordring – at de som er igjen, ikke får belastningsskader. Derfor har vi vært nødt til å redusere treningsmengden noe – samtidig som det er helt nødvendig å trene. Vi snakker om et hårfint balansepunkt, forteller Tom-Eirik som ikke har opplevd lignende skadesituasjon etter han kom til Haslum som A-lagstrener i 2005.

LEIEMARKEDET

I forhold til fjoråret har Haslum fått en bedre start i serien denne sesongen. Laget har kapret ni poeng og kjemper om en plass blant de åtte beste – hvilket betyr sluttspill.

– Skal den målsetningen opprettholdes, er vi avhengig av å få tilbake noe av de etablerte spillerne. Samtidig har vi begynt å orientere oss på spillermarkedet, både hjemme og ute. Men det er ikke lett når vi har kommet så langt ut i sesongen. Alternativt er å se på leiemarkedet grunnet den økonomiske situasjonen i klubben. Uansett så skal de passe inn i Haslum, sier Tom-Eirik.

– Viktigst er at vi til syvende og sist kan komme positivt ut av det. Derfor må vi tørre å gi de unge spillerne mer spilletid. Så langt er jeg glad for at vi har klart å karre til oss ni poeng. I november venter fire veldige tøffe motstanderne i ØIF Arendal (hjemme), Kolstad (borte) og Runar (hjemme) i serien og Nærbø (hjemme) i cupen. Om ikke poengfangsten blir så høy, håper jeg at det blir utviklende og lærerikt for de unge spillerne.

PS: De tidligere Haslum-profilene, Erlend Mamelund og Sander Sagosen, har begge hatt syndermoseskade og kommet styrket tilbake på håndballbanen.

Fakta Syndemoseskade

Syndemoseskade er et leddbånd mellom skinnebeinet og leggbenet som holder stabiliteten mellom de to benene. Skade på dette leddbåndet kan være isolert eller kombinert med ankelbrudd.

Skadeperioden er normalt mellom tre til seks måneder uavhengig av om operasjon eller ikke.

Årsaker:

*Ankelovertråkk. 

*Direkte skader mot ankelen som fører til stor belastning på utsiden av ankelen.

Symptomer:

*Dype smerter i ankelen ved spesielle bevegelser.

*Det kan være vanskelig for pasientene å lokalisere smertene i ankelen.

*Smerter på innsiden av ankelen eller på fremre side av ankelen.

*Instabilitet.

*Økende feilstilling i foten og ankelen.

Kilde: Fot- og ankel spesialisten.