En gullmerittert trenerbauta – Haslum

En gullmerittert trenerbauta

Bare 27 år ung tok Tom-Eirik Skarpsno (42) over som Haslum-trener. Siden har det blitt flere gull på håndballbanen. Fortsatt har den glade laksefiskeren (med også «gull» på fiskestangen) ambisjoner med sitt Haslum.

(HASLUM – ELVERUM, SØNDAG KL. 19.15 I NADDERUD ARENA. BESTILL BILLETT I APPEN ELLER PÅ HHK.WOOW.NO) 

I løpet av høsten kommer Haslum IL med bok; «Generasjoner med idrettsglede 1938-2023». 

Fra kapittelet «Suksesstrener» siterer vi: 

«Opp gjennom årene har håndballgutta (menn senior) hatt flere godt etablerte og profilerte trenere, men likevel kan ingen måle seg mot Tom-Eirik Skarpsno som i en alder av kun 27 år tok over herrelaget i 2008 med braksuksess: Tre seriegull, to NM-gull og to sluttspill-gull i løpet av ni år.

– Jeg ble spurt av daværende Helset-leder Roar Hansen. Jeg var svært tidlig opptatt av håndballspillet. Det fenget meg. Siden har trenerfunksjonen utviklet seg til det det er i dag.»

I dag 27 år etter trenerdebuten handler det fortsatt om klubbens i hans hjerte. Han har stått ved roret i storm og i godvær.

Forrige sesong holdt det på å gå fryktelig galt. Haslum endte desidert sist i eliteserien og laget til TES (som han kalles for i håndballmiljøet) måtte ut i avgjørende kvalifiseringskamper mot lag nummer 2 i 1. divisjon, Sandefjord.

Heldigvis – der levnet TES motstanderen ingen sjanser.

– Helt ærlig, TES nå noen måneder senere og med fasiten i hånden, hvor nervøs og spent var du før avkast?

– Vi var alle preget av og nervøse grunnet den situasjonen vi hadde satt oss selv i, spesielt foran den første kampen. Det var en situasjon hverken jeg eller mange av spillerne hadde vært i før. Det ble snakket om ulempe for oss som hadde avsluttet sesongen seks uker før lagene i 1. divisjon og dermed var ikke vi i kampmodus. Vi prøvde heller å snu det til noe positivt og til vår fordel. Vi kunne forberede oss og forhåpentligvis få nøkkelspillere spilleklare etter skader.

Det ble ingen tvil resultatmessig etter to kamper om hvilket lag som var det klart beste og kunne fortsette å spille på det øverste nivået – mye takket for, ifølge TES, at Stig-Tore Moen Nilsen og Felix Lunde var blitt friskmeldte i tide. 

TOPP 8

Selvfølgelig er TES som spillere og klubben spente foran denne sesongen. Ingen ønsker seg en ny marerittsesong til.

Om forventinger til sesongen sier sjefen:

– Jeg vil se en utvikling, både individuelt og i laget. Realistisk er sluttspill innenfor rekkevidde. Det vil si topp 8. Men skader kan oppstå og mye kan endres underveis. Men sett oppkjøringskampene under ett har det sett bedre ut. Vi har en bedre balanse i laget og vi har flere våpen å spille på i forhold til forrige sesong. Vi har fått tilvekst på erfarne spillere samtidig har mange av de unge spillerne, som fikk mye matching i fjor, utviklet seg og har fått erfaring.

TES ønsker å si litt mer om konkurransen:

– Det er helt åpent mellom topp 5-12. Bak topp 8 er det mange gode lag. Slik jeg ser det, har ikke ligaen vært så bra noen gang. 

EL CLASICO

Søndag braker det løs i Nadderud Arena. For det første er det serieåpning. For det andre er første kamp mot erkerival nummer 1, Elverum.

– Veldig bra og optimalt for oss at vi møter Elverum allerede i første serierunde. Vi skal bruke det til vår fordel. Motstanderen har hatt en del utskiftninger, og trenger litt tid til å sette sammen laget. Men det er fortsatt et bra lag. Ja, kanskje har Elverum blitt et mer homogent lag.

– Og det blir spesielt på en annen måte også. To brødre møter hverandre. Bestefaren deres henger på Wall of Fame i Nadderud Arena og faren deres har drøssevis av kamper for Haslum.

TES minner om at storfavoritt Kolstad kun spilte uavgjort mot ØIF Arendal bare for noen dager siden.

– Alt er mulig. Hver kamp lever sitt eget liv – også El Clasico, smiler TES.

Så var det denne laksefiskere altså. I sommer fikk Tom-Eirik en gull-laks på kroken på 16,2 kilo – en solid rekord der i gården.

– Hva setter du høyest – gull på håndballbanen eller gull på fiskekroken?

– Laksefiske handler om flaks og tilfeldigheter selv om det også handler om erfaring og kunnskap. Men jeg holder gull på håndballbanen mye høyere. Dog var nok kicket størst langs Numedalslågen, gliser vinsamleren (enda en hobby) som allerede har plukket ut flasken av et imponerende innholdsmessig fyldig vinskap hjemme på Rykkinn til laksemiddagen.

– Det blir hvitt. Kanskje en flaske med bobler også.

PS: Mer informasjon om Haslum-boken – se hjemmesiden til Haslum IL.