Ungdommelige bærebjelker – Haslum

Ungdommelige bærebjelker

Deres unge alder til tross – Kristian Gjestrud (22) og Martin Hovde (20) kan nærmest betegnes som bærebjelker på årets utgave av Haslum. 

Denne sesongen har bakspilleren/playmakeren Kristian Gjestrud og linjespilleren/forsvarskjempen Martin Hovde fått mye mer spilletid og mye mer ansvar av trener Tom-Eirik Skarpsno etterhvert som sesongen har skredet frem. 

– Selvfølgelig er det gøy. Det er derfor jeg spiller håndball. Ja, jeg merker at rollen min i år kontra fjoråret er ganske annerledes. Jeg trives i denne rollen, sier Kristian – til daglig BI-student innen finans.

– Jeg er enig med Kristian – det å være en bidragsyter på et eliteserielag er veldig gøy. Jeg må innrømme at i begynnelsen kjentes det litt skummelt ut. Men samtidig handler det også om å gripe sjansen, supplerer Martin – til daglig student ved Universitet i Oslo innen informatikk.

IMPONERT TRENER

Kristian debuterte på A-laget sesongen 2019/20 og fikk 12 kamper/innhopp og gjorde 17 mål. Martin debuterte sesongen etter og fikk kun tre kamper/innhopp uten nettkjenning.

De har gått fra å være «guttevalper» til å bli blant de etablerte på laget i et jafs. De har begge spilt samtlige 12 kamper hittil denne sesongen (serie og cup) og har gjort henholdsvis 30 mål og 37 mål. Kristian har nærmest «hoppet etter Wirkola» i betydningen av å tre inn i rollen som playmaker etter Haslums-legenden Anders Røe. Martin på sin side har tatt opp hansken etter Viktor Glatthard som forlot Haslum etter 2020/21-sesongen. 

– Kristian er i stadig utvikling og har gjort sine beste kamper i det siste. Han er duellsterk og har et godt driv med ballen. Han bruker imidlertid skuddet sitt fra bakken litt for sjeldent, men han er i god utvikling. Kristian er en viktig brikke i det offensive spillet, sier sjefen om 22-åringen.

Om den to år yngre lagkompisen Martin sier den samme sjefen:

– Martin har utviklet seg svært godt siste sesong. Han er enormt fysisk og er blitt en særdeles god forsvarsspiller. Han er en av våre viktigste brikker i midtforsvaret. Martin har stort utviklingspotensial offensivt, både i skuddet og det å bruke fysikken sin. Potensialet er veldig stort og han er treningsvillig til tusen.

SETTE SPERRER

Kristian og Martin står bokført med henholdsvis 67 kamper/93 mål og 47 kamper/90 mål – hvilket også betyr at de snart kan «melde seg inn i 100-målsklubben», hvor Leopold M. Nicolaus og Aleksander Høiness nylig ble medlemmer.

– Før kampene kan jeg være litt nervøs. Men når dommeren blåser i gang kampen, ja da er det glemt. Da er det fullt fokus på arbeidsoppgavene og være god på det jeg er god på, forteller playmakeren.

– Ja, når man er på banen, da tenker man ikke over ansvaret, sier forsvarskjempen med 110 kilo muskler på kroppen.

– Det handler om å gjøre det vi trener på hver dag, supplerer Kristian som både skal lage mål og spille sine medspillere gode og i posisjoner.

Mens Kristian er en offensiv spiller, brukes Martin i både angrep og forsvar. Der handler det for hans del om både sette sperrer, score mål og minst like viktig hindre motstanderen til å score på Haslum.

–  Som 3-er i forsvar har jeg et godt samarbeid med Henrik (Bielenberg). Vi har en god kommunikasjon under vegs. I tillegg får jeg gode råd fra Vegard (Sørlie Tennfjord). Han er en god støttespiller for meg, forklarer Martin.

– Martin er også god til å gi motstanderne juling, gliser lagkameraten.

VIKTIGE KAMPER

Ifølge terminlisten venter nå, så langt, sesongens to viktigste hjemmekamper. Først kommer Sandnes til Nadderud Arena onsdag 30. november. Søndag 4. desember kommer Kristiansand.

– Kall det for to firepoengs-kamper. Vi kan og skal vinne begge to. Tross tap i høst har vi hatt en god stigning i kampene våre, sier Kristian.

– Mot Sandnes møter vi mye duellspillere. Mot Kristiansand møter vi raske spillere, legger Martin til.

Begge gutta håper at det kommer minst like mange tilskuere som da Kolstad gjestet Nadderud Arena i begynnelsen av november.

– Det bare girer oss opp enda mer, sier gutta samstemt.