Tidligere Haslum-spillere preger europeiske klubber – Haslum

Tidligere Haslum-spillere preger europeiske klubber

– Det er imponerende det Haslum har fått til og fortsatt får til med spillerutvikling av unge talenter som igjen tar steget ut i europeiske klubber. Trygghet og tillit er nøkkelord.

Det sier for tiden verdens beste håndballspiller og ex Haslum-gutt, Sander Sagosen (25), som blant annet kan skilte med franske og danske mesterskapsgull samt Champions League-tittel og som for tiden spiller i THW Kiel.

– Jeg hadde ikke vært der jeg er i dag hvis ikke Haslum hadde gitt meg sjansen og muligheten som unggutt. Klubben har god tradisjon med å utvikle unge spillere under trygge rammer, supplerer en annen ex Haslum-gutt, Aalborg-spilleren Sebastian Barthold (29), som denne sesongen har spilt Champions League-finale og har vunnet det danske mesterskapet.

– Det føltes trygt da jeg kom til Haslum. Alle tok godt vare på meg, og jeg fikk den tiden jeg trengte. Derfor føltes det ikke noe skummelt om jeg ikke lyktes med en gang, slik det er i noen andre klubber. «Er du god nok, er du gammel nok» praktiseres på det beste i Haslum. Derfor har også klubben suksess med å utvikle talenter, supplerer Sander.

– Som unggutt så vi opp til profiler som Erlend Mamelund og Einar Sand (Riegelhuth)-Koren. De satte listen rent håndballmessig, mens trenerne hadde ekstremt fokus på det fysiske, legger Sebastian til som på den første lørdagen i sommermåneden juli kan innkassere enda mer gull (på fingeren denne gangen) når han får sin kjære Line Bjørnsen til ektefelle i Bryn kirke.

– Om et år får jeg også gull på fingeren, gliser nyforlovede Sander. Også hans forlovede, Hanna Bredal Oftedal, har håndballfortid i Stabæk.

PROFIL

Ser vi på listen (nedenunder) er det for tiden hele 14 spillere med fortid i Haslum ute i europeiske klubber.

 • Sebastian Barthold (240/683*): Aalborg (Danmark).
 • Sander A. Øverjordet (147/343*): Mors-Thy (Danmark).
 • Magnus Søndenå (140/564*): Ribe-Esbjerg (Danmark).
 • Håvard Åsheim (130/1*): Skøvde (Sverige), TUS Nettelstedt-Lubbecke (Tyskland).
 • August Baskår Pedersen (115/243*): Bjerringbro-Silkeborg (Danmark).
 • Simen Schønningsen (93/331*): Balingen (Tyskland), Ribe Esbjerg (Danmark), Bergischer (Tyskland).
 • Kent Robin Tønnesen (91/557*): IK Savehof (Sv), HSG Weltzar (Ty), Fusche Berlin (Ty), MVM Veszprem KC (Ungarn).
 • Besard Hakaj (84/83*): Sønderjyske, Skanderborg, Midtjylland og Århus (Danmark).
 • Aksel Horgen (61/92*): Bjerringbro-Silkebro (Danmark).
 • Jostein Epland (51/164*), Ystad (Sverige)
 • Christoffer Brannberger (37/146*): Kadetten Schaffhausen (Sveits), IK Savehof (Sverige).
 • Sander Sagosen (32/161*): Aalborg (Danmark), Paris Saint-Germain (Frankrike, Kiel (Tyskland).
 • Adam Nyfjell (32/107*): Sønderjyske E (Danmark), IFK Kristianstad (Sverige), HSG Wetzlar (Tyskland).
 • Thomas Boilesen (28/15*): Kolding (Danmark).

*) antall kamper/mål i Haslum.

– Dette er i tråd med profilen vår – det å flaske opp og utvikle unge spillere med ambisjoner.  Jeg skal ikke legge skjul på at det føles ekstra moro at Haslum har vært med å utvikle Sander Sagosen til verdens beste spiller. Også meget imponerende av Sebastian Barthold, forteller hovedtrener i Haslum, Tom-Eirik Skarpsno.

AMBISJONER

Haslum har siden «tidenes morgen» hatt et bevisst forhold til spillerutvikling av unge talenter.

– Vi legger til rette for unge spillere som har ambisjoner. Kulturen ligger godt forankret i klubben. Det skal aldri være i tvil om at Haslum har en god rekrutteringsbase. Og guttehåndballen står sterkt i klubben. Fordelingen gutt/jenter er 50/50. På landsbasis er fordelingen 70/30 i favør av jenter, forteller Tom-Eirik.

– Vi ser gjennom egne tiltak og tilbud som håndballskolen og Haslum-skolen at rekrutteringen er god. Haslum sammen med Bækkelaget er kanskje de to beste klubbene i landet på nettopp det. Men dette går ikke av seg selv. Bak ligger hard og målrettet jobbing og strategi med mye ressurser på bredde, sport og trenere, legger treneren til.

– Videre handler det om å gi de største talentene tid og slippe ungdommen til. Man blir ikke god av å sitte på benken. Samtidig skal en trener både tenke nåtid og resultater samtidig som man skal se fremover. Konkurransen blir tøffere ved å få inn de unge talentene. Vi skal i alle fall hjelpe dem ved å oppfylle deres drømmer i Haslum, sier den rutinerte treneren.

– Ja, Haslum har en god kultur og tradisjon ved å utvikle unge talenter. Unge spillere føler seg trygge. Således tåler vi litt støyt når vi får bryne oss mot eldre og rutinerte spillere, slik jeg har fått gjort i Haslum. Klubben blir sett på som et flaggskip innenfor utvikling av unge spillere, supplerer Sebastian som debuterte på A-laget som 18-åring.

Sebastian har imidlertid brukt sine fire år i Aalborg svært godt. I våres gikk han ut av høyskolen som sivil økonom. I februar forlenget han kontrakten sin med den danske klubben for ytterligere tre år.

– Kanskje deretter blir det Haslum på meg? smiler den suksessfulle kantspilleren lurt.

Man blir ikke god av å sitte på benken.

Tom-Eirik Skarpsno, Haslum-trener