Fra Haslum til Bundesligaen – Haslum

Fra Haslum til Bundesligaen

Ved sesongslutt mister Haslum en av sine største personligheter og klare publikumsyndling. Viktor Glatthard (27) tar spranget fra Haslum til Bundesliga-klubben TuSEM Essen.

– Jeg gleder meg til nye utfordringer. Nok en gang skal jeg vise meg frem i en annen liga. Og nok en gang ser jeg frem til en håndballmessig og livsmessig ny og lærerik tid, sier sveitseren som har tatt Haslum og ikke minst supporterne i Nadderud Arena med storm allerede fra dag en.

– Men klart jeg vil savne hele Haslum-familien, legger Viktor raskt til.

KLAR FOR BUNDESLIGAEN: Viktor Glatthard tar etter tre sesonger i Haslum steget til det som ofte blir omtalt som verdens beste liga.

HEPPAAA

Det er snart tre år siden Viktor Glatthard kom til Haslum nærmest rekende på ei fjøl. Hjemme i Sveits hadde han tatt mastergraden i psykologi, og unggutten var klar for et eventyr innenfor kombinasjonen håndball, kultur og språk. 

På imponerende vis og på rekordtid lærte sveitseren seg norsk ved å snakke det nye språket med lagkameratene, blant venner eller han rett og slett tok seg en kopp kaffe på Samson på Bekkestua og pratet med folk rundt seg. Eller ved å lese Donald Duck via Pondus til Henrik Ibsen.

På banen er han en energibunt og forsvarssjef som alltid gir absolutt alt til laget. Men han gir også en stor dose av seg selv til publikum. Selv om det en god stund siden det har vært lov til å spille seriekamper her i landet, hører vi for oss Viktors «krigshyl»: – Heppaaa.

– Det er et magisk ordsom sprer glød, vilje, engasjement og energi. Nå oppfordrer jeg andre spillere til å finne sitt eget heppaaa. Selv skal jeg love deg at tyskerne skal få høre heppaaa i de ulike hallene.

STOLT OG SAVN

Daglig leder i Haslum HK, Tom-Eirik Skarpsno, synes det både er vemodig å ta farvel med Viktor samtidig som han er stolt av at klubben nok en gang har utviklet en spiller som er god nok til Bundesligaen.

– Nettopp det er en del av Haslums målsetninger. Og det er viktig at vi lykkes. At Viktor er klar for Bundesligaen, er et godt skussmål for klubben. Det er også en honnør til ham. Her i Haslum har Viktor levert et stort fotavtrykk etter seg for sitt engasjement og publikumsfrieri. Vi er stolte samtidig som vi kommer til å savne ham, sier Tom-Eirik.

– Jeg sitter igjen med masse gode minner og opplevelser. Det har vært inspirerende og lærerikt. Jeg har utviklet meg her, jeg har fått mange gode bekjentskaper, jeg har lært meg et nytt språk og min håndballforståelse har også blitt bedre. Oslo og Bærum er ikke bare en by eller sted, men det har også vært et hjem for meg i tre år.

Per dato har Viktor fått med seg 70 kamper og 46 mål, til tross for at mesteparten av spilletiden er som forsvarssjef. Av disse kampene er det kvartfinalen borte mot Drammen forrige sesong har trekker først frem fra «minneboken».

– Jeg ble så rørt grunnet alle de Haslum-supporterne som hadde møtt opp i Drammenshallen og som hjalp oss til seier og senere NM-finale. Supporterne var avgjørende for Haslum-seier.

TOÅRSKONTRAKT

Gjennom ulike personlige kontakter i Tyskland åpnet muligheten seg for Bundesliga-klubben TuSEM Essen seg for Viktor. Essen er en by på Oslos størrelse – beliggende bare en halvtimes kjøring fra kanskje mer kjente Køln.

– Jeg ble invitert til en prøvetrening. Men koronaen satte en stopper for det. Løsningen ble videoer og samtaler over nettet. Uansett metode – det handlet om å overbevise den tyske klubben.

Det gjorde Viktor. Han har signert en toårskontrakt i klubben som har stolte tradisjoner i tysk håndball. Klubben kan blant annet skilte med å ha vunnet Bundesligaen tre ganger (sist gang i 1989), tysk mester tre ganger (sist gang i 1992) og har flere seire i diverse Europacuper. For tiden ligger laget nest sist i seriespillet og det går mot en spennende avslutning.

– Jeg har fortsatt troen på at laget berger plassen. Men jeg er også forberedt på å spille 2. Bundesliga. Da skal vi være med å kjempe helt i toppen og opprykk til det øverste nivået igjen, forteller Viktor som også der er tiltenkt rollen som forsvarssjef.

Primo juli går flyttelasset sydover.

– Jeg har lyst til å takke hele Haslum-familien. De gjorde starten enkel og slutten vanskelig – og tiden i mellom veldig minnerik for meg, avslutter Viktor Glatthard – alias Mr. Heppaaa.

Dette sa fem Haslum-kollegaer om sveitseren da vi portretterte ham for et drøyt år siden:

Stian Brevik: – En utrolig reflektert person som alltid setter andre først.

Binai Aziz: – Reflektert, solidarisk og profesjonell i alt han gjør.

Vegard Sørlie Tennfjord: – Han har tatt Haslum med storm og tilført oss mye som klubb.

Christian Ekelund Solberg: – En person som bidrar mye for laget i både trening og i kamp.

Nikolai Tveter Strickland: – En fyr som alltid har et smil om munnen og en som tar alle ulike situasjoner på strak arm.