Rikets tilstand – Haslum Håndballklubb – Haslum

Rikets tilstand – Haslum Håndballklubb

Annerledesåret 2020 er snart ved veis ende. Endelig, tenker mange. Det tenker vi også. Og det kan bare gå i én retning i 2021! Her kommer en statusrapport på hvordan utsiktene til Haslum Håndballklubb ser ut, og hvordan det blant annet står til med økonomien i klubben etter et tøft år. 

2020 startet tungt, for å være helt ærlig – men vi klarte samtidig ikke være skuffet. Helt på tampen av 2019 spilte vi en forrykende cupfinale mot Elverum i Oslo Spektrum foran rundt 6000 tilskuere. Vi tapte med to mål og måtte se hedmarkingene løfte kongepokalen. 

I sterk kontrast til sesongen før – da vi endte på 10. plass i Eliteserien og måtte ta til takke med kvalikplass. 

Det har vært en eneste stor opptur å være en del av Haslum det 1,5 seneste året. Mye har skjedd – og veldig mye kommer til å skje. 

Styrket samarbeid

Samarbeidet med breddeklubben Haslum IL Håndball er styrket og blitt enda bedre og tettere, og nå har vi også samarbeid med tre andre klubber (Øvrevoll Hosle IL Håndball, Snarøya SK Håndball og Vestre Bærum Lommedalens Idrettslag) i nærområdet vårt – et område vi håper å bli enda bedre på de kommende sesongene. 

Vår målsetning er å bidra til å få frem enda flere lokale profiler i årene som kommer, og da må grasrotjobben gjøres. Selv om annerledesåret har satt mange av våre planer på vent, er vi sterke i troen på at de planene vi har for å løfte bærumshåndballen er riktig og gode. I samtalene med de som nå er våre samarbeidsklubber har de selv ventet på at Haslum skal ta mer ansvar, de har rett og slett ventet på hjelp – og den hjelpen skal de nå få. Vi skal bidra med vår kompetanse, våre fagpersoner og skal aktivt ut i klubb for å vise ansikt og bidra på gulvet. 

Rikets tilstand 2020 er også starten på «Nye Haslum»: Vi ønsker at våre samarbeidspartnere, våre frivillige, våre supportere, våre samarbeidsklubber og våre supportere skal få komme litt mer på innsiden av hva som skjer i klubben.

  • Vi skal i langt større grad være mer åpne om hva som skjer, og når det skjer.
  • Vi skal jobbe hardt for å skape en større entusiasme og et større engasjement rundt Haslum Håndball. 

Signaler 

Midt under nedstengingen av Norge sendte vi sterke, positive signaler. Signaler til våre eliteseriekonkurrenter, så vel som til våre samarbeidspartnere, samarbeidsklubber, frivillige og supportere. 

Vi slapp nyheten om at Tom-Eirik Skarpsno skulle vende hjem. Og fra 1. august 2020 har han styrt skuta med stø hånd. 

Haslumskolen ble endelig realisert, det ble det vi selv våger å påstå en suksess fra økt én. Lang tid i forkant av Skarpsnos ansettelse jobbet bredden og eliten sammen om en felles sportsplan. Konklusjonen var entydig: Det var for lite fokus på utvikling av de individuelle ferdighetene i Haslum Håndball. Det måtte gjøres noe med. 

Og det ble gjort noe med. 

Haslumskolen omfavner mange deler av de aldersbestemte lagene i Haslum IL Håndball. Forskjellen – fra tidligere, og kanskje også normalt – er at det nå blant annet er personer som Haslums hovedtrener Sten Stockfleth, Markus Rossavik, Ole Andreas Sverre, Christian Ekelund Solberg (fysisk ansvarlig) og Skarpsno som leder, utvikler og gjennomfører en mang av økter selv – hver uke. 

Haslumskolen er noe helt nytt i Håndball-Norge, og det er noe vi kommer til å fortsette å videreutvikle i årene fremover. Allerede har hovedpartner Gnist Trening og Helse, samt entreprenøren Backe AS valgt å inngå en samarbeidsavtale med Haslumskolen. I tillegg til dette er Haslumskolen aktivt ute i våre andre samarbeidsklubber, og vi håper å ekspandere ytterligere i 2021. 

Samarbeidspartnere 

Og når vi først er inne på samarbeidspartnere – for en flott og lojal gjeng vi har i Haslum. Da Norge stengte ned i mars, så vi med bekymrede øyne på samarbeidsavtaler som skulle re-signeres på våren. Vi fryktet at flere ville forlate skuta, men responsen fra våre partnere var en enorm tillitserklæring i en usikker og tøff tid. Da Norge stengte ned 12. mars og vi så våre utgifter opp mot kostnader var prognosene et underskudd på nesten en million kroner. 

Med fasit i hånd kan vi bare si at vi er uendelig takknemlige for alle som ble – og for all den godviljen vi opplevde, og fortsatt opplever blant våre samarbeidspartnere. Flere partnere økte sin innsats i klubben, flere forlenget – og nye kom til. Alle som én; tusen takk. En ekstra stor takk til gullpartner Proffklær som har hjulpet oss og bidratt på ulikt vis de seneste månedene.

Men – noe er vi ikke fornøyde med, og det lover vi blir bedre i 2021: Antall ganger våre partnere har møtt hverandre i 2020 for å skape business. 

I løpet av høsten har vi også ønsket nye partnere velkommen til Haslum, men disse har dessverre ikke fått truffet våre andre samarbeidspartnere av klubben enda. Det håper vi skjer i løpet av kort tid, og vi gleder oss stort til å kunne arrangere et nettverkstreff «for ubegrenset antall partnere». 

Vi mener selv vi har et stort og uforløst potensiale. Derfor har vi gjennom høsten sett på hvordan vi kan videreutvikle vår partnerstrategi og planene er klare for hvordan vi skal utløse potensialet som vi vet vi har, men aldri tidligere har klart å skapt. 

Ruller mot overskudd 

Annerledesåret 2020 så dystert ut i mars. Det ble laget prognose etter prognose og styret valgte å permittere spillere, trenere og ansatte i klubbens administrasjon. Bakgrunnen var at Haslum hadde budsjettert med veldig store og viktige inntekter på slutten av seriespillet, samt i sluttspillet. Dét etter en god høst i eliteserien i 2019. 

Mye av det vi skulle leve på frem til sesongen 2020/21 falt på gode inntekter fra publikum, kamppartnerskap mv. fra slutten av sesongen 2019/20. Allerede under hjemmekampen mot Kolstad i Nadderud Arena 9. mars 2020 var det et solid minus å se i kampoppgjøret vårt. Alvoret begynte å synke inn. 

Vi trodde det toppet seg da vi tre dager senere måtte spille for tomme tribuner i Nadderud mot Bækkelaget – men det skulle bare vise seg å være starten. 

Klubben tapte et sekssifret beløp på de to kampene, og tiltak måtte tas da seriespillet, så vel som sluttspillet, brått ble avlyst dagen etter uavgjort-kampen mot Bækkelaget. 

Haslum er en eneste stor familie, og det er ikke uten grunn. Vi sier at #AltErMulig, det er fordi vi mener det – og fordi vi jobber etter det. Det gjør sport også – slik som da de overkjørte Elverum og vant med åtte mål i oktober. 

Det ble kuttet, og det ble gjort realistiske vurderinger på hva slags inntekter vi kunne forvente i løpet av Q3 og Q4 av 2020. 

Prognosene i juni var et underskudd på i størrelsesorden 2-300.000 NOK. Ved utgangen av november er prognosene snudd til et positivt resultat. På tross av tøffe økonomiske tider har vi jobbet iherdig med inntektssiden for å få positive tall på bunnlinjen. For Haslum har og er et prinsipp om sunn økonomi en viktig verdi som vi etterstreber å leve etter. 

Takket være solide samarbeidspartnere og støttespillere har dette også vært mulig å etterleve i annus horribilis 2020. Det er på tide å rette en stor takk til alle våre samarbeidspartnere, støttespillere, sponsorer, frivillige og publikum. 

Uten dere kan vi ikke drive med det vi er aller mest glad i: Spille håndball, glede publikum, og være gode forbilder for barn og unge. 

Nettopp dette ser vi nå viktigheten av. 

Unge jenter og gutter som ikke får lov til å drive idrett og være sammen i hallene og leke. Dette viser at dette er svært viktig og et basisbehov som vi ønsker å ta del i og være med å utvikle. Idrett er viktig for barn – idrett er viktig for alle.

2020 er enda ikke over. Det er mange flere poeng å plukke og mye spennende jobb som skal gjøres. Men vi gleder oss allerede stort til neste år! Og kan allerede nå røpe at en brikke på den videre ferden slippes i helgen …

Administrasjonen i Haslum Håndball