Sterke følelser og hardt arbeide bak Rosa sløyfe-kampene – Haslum

Sterke følelser og hardt arbeide bak Rosa sløyfe-kampene

Haslum-vennen Petter Andersen (63) sier som klubben i sitt hjerte når det gjelder å sette seg hårete mål for fremtidige rosa sløyfe-kamper: – Alt er mulig.

– Hva med å få til et samarbeide i fremtiden mellom alle eliteserieklubbene, både på dame- og herresiden, samt deres sponsorer og samarbeidspartnere – om å gjøre noe sammen, nærmest som en «kongstanke»? spør Petter i forkant av den syvende rosa sløyfe-kampen på søndag. Denne gangen mellom Haslum og Elverum.

– Det hadde vært moro om eliteserieklubbene kunne være samfunnsnyttige sammen i tillegg til den funksjonen klubbene allerede har, legger rosa sløyfe-kamp-»generalen» til.

STERKE FØLELSER

Vi møter Petter Andersen og hans fru Kirsten Birkeland (60) i Nadderud Arena. De var begge med å starte opp rosa sløyfe-kampen på hver sin måte for syv år siden.

– Ja, bakgrunnen var ganske så personlig, sier Petter og ser bort på sin kjære Kirsten som forteller helt åpent om sykdommen; brystkreft.

– Den kom helt plutselig og slo ned nærmest som en bombe. En måned senere ble jeg operert. Men allerede i ventetiden på operasjonen hadde Petter klekket ut en ide om rosa sløyfe-kamp.Det er ingen selvfølge å være frisk. Jeg gikk til klubben, styret, spillerne og samarbeidspartnere som alle sa et klart og tydelig ja – dette ville de være med på. Flere av spillerne hadde også opplevd denne sykdommen på nært hold i sine familier.

«Det er ingen selvfølge å være frisk.»

Petter Andersen

Den første rosa sløyfe-kampen ble spilt mellom Haslum og Nøtterøy, en kamp hjemmelaget vant 31-26.

– En helt spesielt kamp for meg. Alle følelsene kom tilbake. Men alle gutta anført av lagkaptein Anders Røe gikk foran. Siden har rosa sløyfe-kampene blitt en fin tradisjon hver oktober, forteller Petter.

– Men, legger han til med et lite smil rundt munnen: – Det var ikke lett å skaffe rosa drakter til voksne gutter den gangen.

RUSE VERDENSSTJERNER

Gjennom rosa sløyfe-kamper og opplegget rundt har penger kom inn til Kreftforeningen og forskning på brystkreft.

– Takket være forskningen har legene kunne gi brystkreftpasienter en mer individuell- og persontilpasset behandling, noe jeg selv har hatt stor nytte av. Og behandlingen utvikler seg videre med årene, forteller Kirsten.

I kulissene har Petter tenkt muligheter, vært kreativt og har stått på tidlig og sent.

– Først vil jeg gi en stor takk til spillerne, styret, klubben, samarbeidspartnere og tidligere spillere og andre personer. Vi har for eksempel fått drakter fra de to tidligere Haslum-spillerne Sander Sagosen og Kent Robin Tønnesen, boksehanskene til legenden Cecilia Brækhus og drakten til NHL-spilleren Mats Zuccarello som vi har auksjonert bort – alle midlene har gått uavkortet til forskning på brystkreft.

– Fantastisk måte som idretten og enkeltpersoner gir tilbake til samfunnet på. Det er så mange som stiller opp. Og det er rørende å se hvor mange som bryr seg. Hver dag får ti kvinner i Norge brystkreft, skyter Kirsten inn.

KORONAHENSYN

Årets rosa sløyfe-kamp på søndag blir spesiell på sin måte grunnet de smittehensyn man er pålagt i forhold til koronapandemien.

– Ja, antall tilskuere i Nadderud Arena blir jo sterkt redusert til 200 personer. Kreftforeningen får heller ikke muligheten til å selge pins i hallen. Og det blir ingen auksjon. Bruk linkenopplyser og oppfordrer Petter (ekstern lenke).

– Dermed har vi også tonet ned på det rosa spilletøyet. Det blir kun rosa bukse i tillegg til klubbens ordinære drakt. Men neste år satser vi på normale og bedre tider igjen. Da blir det rosa bukse, rosa drakt og nykommeren rosa sokker, smiler mannen som har dratt i gang rosa sløyfe-kampene med den helt spesielle Haslum-vrien.

Men Petter er ikke helt ferdigsnakket ennå.

– Først må vi få normale tider i 2021. Da har vi nemlig noen spennende og morsomme ideer og planer til fremtidige rosa sløyfe-kamper og auksjoner, smiler den tidligere arrangementansvarlige i Haslum HK lurt.

«Det er rørende å se hvor mange som bryr seg.»

Kirsten Birkeland