Tuva – alltid beredt – Haslum

Tuva – alltid beredt

Vi jubler for mål og redninger fra våre egne spillere. Mellom slagene sørger fysioterapeut Tuva Bilov-Power (28) for at Haslum-spillerne igjen blir kampklare.

Tuva Bilov-Power, med bachelor i fysioterapi fra HiOA, er kvinnen som skal holde spillerne friske og spilleklare.

– Jeg liker jobben min med å hjelpe andre mennesker, sier 28-åringen – selv en aktiv håndballspiller i sine yngre dager – i dag fysioterapeut på mange arenaer. Foruten å ha tilholdssted i Nadderud Arena, både i 1. etasje for Haslum HK/følger laget i alle kampene og i 2. etasje for Gnist, er hun også engasjert gjennom sitt fag i Røa Fotball (elite kvinner), har vikartilskudd på et halvt år i fødebyen Sandefjord ved en klinikk samt er tilknyttet landslaget LM 02 pluss mye mer.

– Som å være nygift?

– He he. Jeg rekker det også. Mannen min og jeg har en god dialog, og vi får også tid til hverandre. Jeg er ikke kravstor. Å slappe av på sofaen sammen med ham sent en kveld og se på serier, er deilig.

– Men han må stå for huset. Dog skulle jeg gjerne ha sett at døgnet hadde 36 timer, legger hun raskt til.

BEHANDLING: Haslums høyrekant, Nikolai Strickland fikk behandling med nåler da fotografen stakk innom behandlingsrommet til Bilov-Power fredag ved lunsjtider.

SKADEFOREBYGGENDE

Hun kom til Bærums-klubben i 2017. I starten hadde hun flere hatter og jobbet blant annet også med skadeforebyggende trening – helt til fysisk trener Christian Ekelund Solberg kom på banen i 2019.

– Nå handler jobben min som fysioterapeut kun om arbeidsoppgaver innen skader, skadeforebyggende og belastningstyring.

– Etter som klubben har bygd opp et større team rundt laget, er vi blitt mye bedre rustet innenfor dette feltet. Støtteapparatet snakker godt sammen, vi legger planer sammen og dermed har vi bedre kontroll også. Tøffere og tettere kampprogram de senere årene til tross, skadeomfanget har ikke vokst.

– Når det er sagt, stiller jeg krav til spillerne til egen innsats og trening. Spillerne har også blitt mer bevisst på det.

– Nytt er at vi har mer fokus på unggutta slik at vi styrer unna total belastningen for denne gruppen. Her har vi et godt samarbeide med NTG pluss at det finnes bedre forskning på dette feltet og ikke minst at vi i faget også snakker om det.

I disse koronatider med dertil hørende kornarestriksjoner er Tuva også blitt medisinsk ansvarlig i Haslum HK.

– Ja, klubben må holde styring og kontroll på løpende korana-retningslinjner fra myndighetene og forbund. Dette gjøres i samarbeid med Sten (Stockfleth, red.anm.) og Christian. Selv følger jeg opp og rapporterer til Norges Håndballforbund. Og om jeg lurer på noe, har jeg en god dialog med overlege Guro Storsul ved Bærum sykehus.

MUSIKKGENRE

Fortsatt har døgnet 24 timer for Tuva også. Men er det nok for at hun selv holder seg i fysisk form?

– Jeg prøvde på et comeback på håndballbanen for et par år siden sammen med Janne Tuven med flere. Men det ble en kort periode. Skal jeg spille håndball igjen, må det bare bli for å ha det moro. Dessuten har jeg jo treningsapparater tilgjengelig her på Gnist. Disse benyttes, smiler fysioterapeuten.

Med hyppige forflytninger og store avstander mellom arbeidsstedene lader hun egne batterier mens hun hører på musikk i (el)bilen.

– Der hører jeg på det meste. Men kunne jeg velge musikkgenre, ja da må det bli rap og R&B av gammel årgang, smiler «evighetsmaskinen» Tuva og som elsker sport, hvis noen skulle være i tvil?