Kamper og trening under Covid-19-utbruddet – Haslum

Kamper og trening under Covid-19-utbruddet

Toppklubbene er i gang med treninger igjen. Snart spilles kamper også. Men bak den beslutningen ligger retningslinjer og krav for å sikre forsvarlig smittevern under Covid-19-utbruddet.

«Formålet med retningslinjene er å hindre smitte kommer inn i lagene og i forlengelsen av dette unngå spredning i befolkningen», skriver Norges Håndballforbund (NHF) i sine retningslinjer til toppklubbene av 1. juli 2020 – versjon 1.0.

Rapportering

Onsdag møttes spillere, trenere og støtteapparatet i Haslum HK til sesongens første fellestrening. Men innen de fikk løpe ut på banen, måtte de innom en helsesjekk i Nadderud Arena. Der ventet lege Guro Storsul (til daglig overlege ved hjerteavdelingen ved Bærum sykehus/håndballmamma og oppmann for jenter 02).

– Hovedpoenget er å bevisstgjøre spillere og trenere at de ikke må komme på trening eller på kamp dersom de føler seg litt syke. Det er nok en noe uvant tankegang enn det vi, kanskje spesielt trenere, er vant med og slik vi er vant med i samfunnet generelt, forteller Storsul.

– Dette er spesielt viktig nå. Føler du deg syk eller har feber, hold deg hjemme til en dag etter at du er frisk igjen, legger hun til.

I tillegg til informasjon måler hun feberen, lytter på lunger, kjenner etter lymfeknuter og ser i halsen på håndball-pasientene.

– Spillere og trenere må alle daglig rapportere inn på en egen app om de er friske. Deretter er det klubbens medisinske ansvarlige, fysioterapeut Tuva Bilov-Power, som følger opp, opplyser Storsul.

PÅ LEGEVISITT: Nadderud Arena ble omgjort til et legelokale for at alle spillere, trenere og ledere skulle gjennom en screeningundersøkelse. Resultatet: Hele gjengen har fått klarsignal!

Bare for å minne om de tre grunnpilarene for å hindre/bremse smittespredning:

  • Syke personer skal ikke delta på trening – aldri.
  • God hygiene skal praktisere på trening – alltid.
  • Redusere kontakt mellom personer.

Fullkontakt

NHF har også utarbeidet retningslinjer/krav til gjennomføring av offisielle kamper, turneringskamper og treningskamper og arrangementer med tilskuere i topphåndballen for å sikre forsvarlig smittevern under covid 19-utbruddet.

«Kamper som omfattes av retningslinjene er seriekamper i de to øverste divisjonene for menn og kvinner, samt turnerings- og treningskamper mellom lag i disse divisjonene der det er tillatt med tilskuere», skriver NHF.

– Det betyr at vi, akkurat som i fotballen, har lov til å ha 200 tilskuere på kamper. Vi må imidlertid føre navneliste over tilskuerne og sørge for korrekt avstand mellom dem på tribunen. Det gis kun anledning til å bestille billett på nettet, opplyser markedssjef i Haslum HK, Eirik Oskarsen.

MÅ BIDRA: Spillerne må selv også bidra. Her er det Felix Lunde som desinfiserer hele målet etter at onsdagens økt var ferdig.

En annen praktisk opplysning, som gjelder spillerne, er at under lineup før avkast må det være en meters avstand mellom dem. Likeså i garderoben. Men på banen er det fullkontakt.

Det blir en noe annerledes sesong. Men for oss som elsker håndball, klarer vi å innrede oss og følge de retningslinjer og krav som vil gjelde til enhver tid.