Hva gjør du nå, Dyve? – Haslum
I SIGET: Haslum-leder Sverre Sejersted tror Norges innsats i VM vil slå positivt ut for Fredrik Dyve & Co. FOTO: KARL BRAANAAS

Hva gjør du nå, Dyve?

Fredrik Dyve (40) gikk fra å være en storscorer i Haslum til å bli en stjernemegler i eiendomsbransjen nærmest over natten.

Da overgangen fra håndballbanen til forretningslivet dukket opp, var han også aktuell for landslagstrener Gunnar Pettersen. Haslum-spilleren rakk å få med seg fire kamper med det norske flagget på brystet før håndballeventyret plutselig var over. En novemberdag 2005 slapp den hardtskytende og målproduktive venstebacken (gjorde 411 mål på 92 kamper i Haslum) bomben:

«Jeg legger opp på dagen».

Artikkelen fortsetter under bildet.

BANKET DRAMMEN: I Drammenshallen fikk DHK virkelig unngjelde av Haslum og Fredrik Dyve. Haslum tok seg til finale i NM etter seier 18-28. FOTO KARL BRAANAAS

Til Budstikka sa han den gangen følgende:

«Jeg skal begynne ny jobb som daglig leder etter jul. Det var et tilbud jeg hadde vanskelig til å si nei til. Det er et stort steg for meg karrieremessig. Den siste tiden har jeg jobbet 50-55 timer i uken, og det blir for tøft å kombinere jobb med håndball».

I dag sier 40-åringen om det 25-åringen gjorde den gangen:

– Det er mitt mest voksne og klokeste valg jeg noen gang har gjort. Jobben krevde hundre prosent tilstedeværelse, noe også håndballen krevde. Det er vanskelig å være to hundre prosent tilstede på to arenaer.

Artikkelen fortsetter under bildet.

FULL JUBEL: Om det er sant, vites ikke, men det ser ut som at Dyve akkurat har satt inn en scoring i Nadderudhallen. FOTO: KARL BRAANAAS

Ressursspiller

Fredrik Dyve kom til Haslum etter et suksessfylt opphold i daværende storklubb Sandefjord.

– Kenneth Klev og flere med ham kontaktet meg. Haslum var i ferd med å bygge opp et nytt lag. De fleste regnet nok med at jeg skulle gå til Drammen, hvor Karl Erik Bøhn var trener. Han hadde jeg også hatt som trener på U-landslaget.

– Men Haslum trigget meg mer. De ville ha meg med som en ressursspiller, og jeg skulle være med å bygge opp noe hvor jeg skulle være en viktig brikke, minnes Fredrik med en stor porsjon ydmykhet.

2002: Fredrik Dyve i 2002, i en duell med en Kristiansand-spiller i Nadderudhallen. FOTO: KARL BRAANAAS

Dagens 40-åring og trebarnspappa minnes også godt da Pål Oldrup Jensen kom inn som trener i Haslum med sin filosofi på 321-forsvar.

– Det var vanskelig. Men vi var mange spillere som alle var lojale. Jeg lærte masse av Pål – men også av Erlend Mamelund som bare var en unggutt den gangen. Tro meg på det. Treneren var toveisydmyk og inkluderte Morgan Lunde og meg selv.

Livsstil

I dag handler det om jobbing, mye jobbing, i eiendomsbransjen.

– Akkurat som idretten bygger lag, har jeg bygd lag og startet opp åtte butikker i og rundt Privatmegleren. Dette har blitt en livsstil for meg.

– Når det er sagt, er jeg god til å koble av på hjemmebane med tre barn og kone. Ja, håndballen som utøvende idrett er nedprioritert, selv om jeg hang med i veteranmesterskapet noen år. For en stund siden var jeg med i en basketballkamp og tok leddbåndet. Nå er jeg ferdig med å ha det vondt i dretten og trives godt med tennis, golf og trening med egen PT tre dager i uken. Dog savner jeg selvfølgelig gutta og garderobesnakket. Kontakten med dem opprettholdes i tillegg til en årlig golftur som vi har hatt gående i 15-16 år nå.

Utfordrerrolle

Fredrik innrømmer at hans tilstedeværelse med Haslum i dag er noe sporadisk.

– Jeg burde helt klart se flere kamper. Når det er sagt, burde klubben utnytte ressursene gjennom tidligere spillere. Vi trenger bare et push fra de ansvarlig og så er vi der.

– Haslum bør etablere seg i en utfordrerrolle i toppen. Noen lag er klassiske vinnere, men Haslum skal klore seg fast og være bedre enn de nest beste.

Dog er det noe håndball, dog fra et annet ståsted, for den tidligere storscoreren. Fredrik en av mange trenerressurser (blant annet sammen med den tidligere landslagprofilen Kristian Kjelling og andre håndballfedre) i Jar Håndball J 14, hvor hans datter Sina spiller.

FAKTA

Navn: Fredrik Dyve.
Alder: 40 år.
Sivil stand: Gift, tre barn: Sina (fjortis), Benjamin (12) og Jonah («attpåkladd» 10 måneder).
Bosted: Jar.
Jobb: Eiendom.
Posisjon på banen: Venstre/midt bak.
Klubber: Strømm, Sandefjord, Haslum, J.D. Arrate (Spania).
Meritter: Noen få A-landskamper, fem cuppgull, seks seriemesterskap med Sandefjord og Haslum.
Statistikk: 92 kamper og 411 mål i Haslum HK i perioden 2002-05 eller 3,5 sesonger (statistikkfører: Markus Svensson Selnak Rossavik).