Hva gjør du nå, tidligere storskytter Morgan Lunde? – Haslum
HASLUM - HAMMARBY 31-33 MORGAN LUNDE ARKIV 20051107

Hva gjør du nå, tidligere storskytter Morgan Lunde?

Morgan Lunde (45 om få dager) var med å løfte Haslum opp i Norgestoppen. Utenfor håndballbanen har den tidligere playmakeren løftet seg opp i forsikringsbransjen.

– Vel, jeg er ikke der helt ennå. Jeg jobber opp en ide som utgjør en del av et forsikringsselskap, smiler den tidligere storskytteren og i dag daglig leder i Liv Norden Insurtech AS (den teknologiske avdelingen av selskapet).

Artikkelen fortsetter under bildet.

LØFTET HASLUM: Morgan Lunde var én av Haslums viktigste spillere på banen. I dag har han løftet seg opp i forsikringsbransjen. FOTO: KARL BRAANAAS

– Du kan sammenligne det med da jeg kom til Haslum, spilte klubben seg opp i eliteserien og norgestoppen. Businessmessig befinner jeg meg i «1. divisjon», men jeg og kollegene mine har klare ambisjoner om å rykke opp til «eliteserien» og konkurrere mot store selskaper som Gjensidige og Storebrand. Det er både utfordrende, spennende og sikkert frustrerende, legger Morgan til som spilte i den rød drakten i perioden 2003-07.

«Solgt» som niåring

Det skulle bli mange klubber (se faktaboksen) for den 196 centimeter høye bakspilleren opp gjennom håndballkarrieren grunnet utdannelse og jobb. Allerede som niåring kom det første klubbvalget – skjønt det var hans pappa som valgte for ham.

– Jeg startet i Pors, men fattern «solgte» meg til Skiens Ballklubb da jeg skulle ta et skritt videre i håndballutviklingen. Han aksepterte rett og slett ikke at jeg skulle spille for Urædd. Da skulle han heller kjøre meg de to milene til trening til Skienshallen slik at jeg kunne spille for klubber i Skien, forteller Morgan og legger raskt til:

– Fattern jobbet på den tiden i Nordsjøen, slik at det var muttern som måtte tre inn som sjåfør. Men så fort jeg fylte 16 år, fikk jeg meg en moped.

Artikkelen fortsetter under bildet.

MED E. MAMELUND: Lunde jubler etter scoring i Drammenshallen og Erlend Mamelund gjør seg klar for et nytt forsvar. FOTO: KARL BRAANAAS

Morgan kom til Haslum fra Drammen etter at topplaget fra Buskerud hadde klappet sammen da Kristian Kjelling og flere andre profiler forlot klubben. I Bærum bygde Viktor Sivertsen og Sverre Sejersted og flere med dem opp et nytt og sterkt Haslum-lag.

– Flere av de tradisjonelle Oslo-klubbene lå nede på det tidspunktet. I Haslum var det struktur, bra økonomi, stor interesse, mye treningstid i Haslumhallen og spillerstallen var en blanding av rutinerte spillere som Lasse Lie, Fredrik Dyve og Marius Riise sammen med unge og spennende talenter fra NTG som blant annet brødrene Håvard og Erlend Mamelund og Trygve Mørch Moen. Det hadde jeg lyst til å være med på, forteller Morgan.

Knuste Drammen

Flere spillere vi har snakket med i denne serien, trekker frem cupfinalen i 2004 som et godt minne til tross for tap for Sandefjord, men det var den sesongen Haslum var tilbake i eliteserien igjen.

– Ja, det var spesielt at vi klarte å spille oss helt frem til NM-finalen etter opprykket året før.

– Men, legger Morgan raskt til: – Rent sportslig var semifinalen og seieren borte mot Drammen en enda større prestasjon og kanskje enda viktigere for meg personlig. Jeg kom jo fra den klubben sesongen før. Som midtback og spillefordeler i Haslum var jeg veldig engasjert i det taktiske opplegget sammen med trener Pål Oldrup Jensen. Etter ti minutter ledet vi 9-1. Vi vant kampen med ti mål.

MORGAN I DAG: Tidligere levde han for håndballen, nå er han trener for tvillingguttene sine i Falk Horten og daglig leder i forsikringsbransjen. FOTO: STEIN HALVORSEN

Haslum-legenden Tom-Eirik Skarpsno beskriver håndballspilleren Morgan Lunde slik:

– Han var med å løfte Haslum fra opprykk til norgestoppen – en playmaker med godt skudd.

Morgan liker det han hører:

– Han har rett i det. Ja, jeg skjøt hardt. Jeg hadde greie finter, men var mer interessert i den taktiske delen av spillet enn i det fysiske.

– Det høres ut som om det er trenerspire i deg, Morgan?

He, he – hvis jeg hadde blitt økonomisk fristilt, ja da kunne jeg ha blitt trener. Dog er jeg trener for Falk Horten G14 hvor tvillingguttene mine spiller. Men det viktigste for guttene er at de har det gøy, svarer pappen til Herman og Oskar.

Natten før dette intervjuet leverte Morgan en master i «strategi og ledelse». Og med to bachelor fra tidligere studiedager er den tidligere playmakeren på vei opp i eliteserien også som businessmann.

FAKTA


Navn: Morgan Henrik Lunde.
Alder: Straks 45 år (30. juni).
Sivil stand: Tvillinger på 13 år (Herman og Oskar), kjæreste med Marianne.
Bosted: Horten.
Jobb: Daglig leder i Liv Norden Insurtech AS.
Posisjon på banen: Venstre bak og midtback.
Klubber: På A-lagsnivå – Skiens Ballklubb, Bækkelaget, Viking, Drammen og Haslum. Deretter seks år i 1. divisjon med Oppsal og Falk Horten.
Meritter: Seks cup-, seire- og sluttspillgull samt en del flere sure sølvmedaljer. Kanskje viktigere en god del veteran-NM med Stabæk-gull, beach-NM-gull, semifinale i Europacupen og opprykk fra 3. divisjon (etter eget utsagn).
Statistikk: 100 kamper og 377 mål i Haslum HK i perioden 2003-07 (utarbeidet av Markus Svensson Selnak Rosssavik).