Hva gjør du nå, Bård? – Haslum

Hva gjør du nå, Bård?

Bård Egil Tobiassen (34) var en tøffing i det defensive arbeidet på håndballbanen. I dag er den opprinnelige sørlendingen en myk pappa til Nora på fire og et halvt år.

I tillegg er håndballinteressen byttet ut med profesjonelle basketballstjerner i NBA på tv-skjermen.

– Ja, jeg forholder meg lite til håndball i dag. Det var morsommere å spille selv enn å følge med nå om dagen.

Artikkelen fortsetter under bildet.

FORSVARSBAUTA: Bård Egil Tobiassen leverte en god kamp da Haslum slo Sandefjord og tok seg videre i NM. FOTO: KARL BRAANAAS

– Nå er det kun NBA som gjelder. Det fenger. Basketball har de mest atletiske menneskene i hele verden – de løper fort – de hopper høyt – de er utrolige balltekniske, forklarer Bård som blir litt svar skyldig på spørsmålet om egen form.

– Jeg løper litt og trener styrke. Men aller mest går jeg toppturer på ski.

Fysisk nivå

Bård er oppvokst i Lillesand, midt mellom håndballbyene Kristiansand og Arendal.

– Lillesand er absolutt ingen Mekka innenfor håndball. Det ble likevel håndball på meg fordi jeg fulgte min fem år eldre brors fotspor. Han fortsatte karrieren i Kristiansand, mens jeg dro til Arendal, i dag ØIF Arendal, etter at jeg ble oppdaget av treneren Frank Egeland som kretslagsspiller.

Artikkelen fortsetter under bildet.

TØFF KAMERATDUELL: Erik Veum (til venstre) har bakgrunn i Haslum, men ofret alt for sin nye klubb Oppsal. Bård Egil Tobiassen (t.h.) og Haslum ble likevel for sterke. FOTO: KARL BRAANAAS

På det norske U-landslaget ble Bård oppdaget av en ny trener, Sergej Demidov, som fikk den 16 år unge lillesandgutten til Sandefjord og en plass på videregående skole.

– Der ble jeg en bra spiller. Den gangen spilte jeg bare angrep – ikke ett sekund forsvar. Men jeg så på de store gutta på treningene, sånn som Øystein Havang, Kenneth Klev, Bjarte Myrhol og Preben Vildalen, og hvilket fysisk nivå man måtte legge seg på. I tillegg krevde også treneren at de nærmest slåss på hver trening.

– Da jeg kom til Haslum, så jeg ingen forsvarssjef. For meg falt det bare naturlig å innta den rollen selv. Plutselig sto jeg som fast treer i tillegg til at jeg slet med en vond skulder.

Treningskultur

– Det var også dårlig treningskultur da jeg kom til Bærums-klubben. Men da Tom-Eirik Skarpsno tok over året etter, la vi et godt grunnlag og bygde opp treningskulturen. Alle spillerne hadde sin rolle i laget, og vi satte krav til hverandre.

Artikkelen fortsetter under bildet.

UBESTRIDT ENER: – I forsvarsspillet, sier tidligere Haslum-trener og påtroppende daglig leder, Tom-Eirik Skarpsno. FOTO: KARL BRAANAAS

Tom-Eirik definerer Bårds rolle i laget:

– Han kom som angrepsspiller og ble den ubestridte eneren i det defensive arbeidet. Han var et monster på banen som alle skygget unna.

– Ingen protester på hans forklaring, smiler 34-åringen.

– Vi var en stor gjeng som bare spilte håndball og ville prestere sammen. Vi kranglet, vi satte krav og vi skulle være den beste i klubben. Etter på var vi bare gode venner igjen. Det er noe jeg savner i arbeidslivet – det å sette krav til hverandre og det å tørre å være uenige.

Scoringsrekord

På sine «eldre» dager spilte Bård i 3. divisjon for Haslum IL I en seriekamp sent en søndag kveld langt ut på landet mot Aurskog/Høland smadret han inn en nærmest uslåelig scoringsrekord for de fire øverste divisjonene. Bård dundret inn 40 fulltreffere! Den gamle rekorden var på 33 mål.

– He, he – og jeg som ikke var kjent for å score mye mål, men morsomt og en absurd opplevelse var det.

Artikkelen fortsetter under bildet.

BICEPS-BÅRD: Han er kjent for store armer og mange tøffe dueller. Nå nyter han livet på hjemmebane med sin fire år gamle datter. FOTO: STEIN HALVORSEN

Senest for et og et halvt år siden hadde Bård et godt opphold i svenske IFK Skøvde Handboll. Før den tid jobbet han litt ved NTG. Selv om håndballen ikke praktiseres lenger, savner han klubben og det rundt en spillegruppe.

– Klubben burde være flinkere til å engasjere tidligere spillere. Det er mye ressurser og kompetanse i oss. Involver oss, oppfordrer den tidligere forsvarskjempen i Haslum og den påtroppende markedsansvarlige i RiksTV på privaten.

FAKTA

Navn: Bård Egil Tobiassen.
Alder: 34 år.
Sivil stand: Single, en datter (4 1/2).
Bosted: Tøyen, Oslo.
Jobb: Påtroppende markedsansvarlig i RiksTV.
Posisjon på banen: Venstre bakspiller.
Meritter: 13 titler (uten detaljert oversikt, mest med Sandefjord).
Klubber: Haslum, Lillesand, Arendal, Sandefjord, Haslum IL, Lillestrøm, IFK Skøvde Hondball (Sverige).
Statistikk Haslum HK: 178 kamper, 331 mål. 2007-13, 2015-16, 2017. Nr. 8 på listen over antall kamper. (statistikkfører Markus Svensson Selnak Rossavik).