Hva gjør du nå, Trond Hægstad? – Haslum
FARGEKLATT: Trond Hægstad farget håret til Haslums NM-finale mot Sandefjord i 2003.

Hva gjør du nå, Trond Hægstad?

Trond Hægstad (48) var en fargeklatt på banen, men mest av alt en kompromissløs bidragsyter i forsvarsspillet – i dag en erfaren politimann.

– Selv om håndballsatsingen er lagt på hylla, står det bra til med kroppen fra knærne og opp. Riktig nok trener jeg ikke mye, men jeg sitter heller ikke rolig og ser på tv. Heldigvis er jeg lettrent. Som portner hjemme i Oslo har jeg ansvaret for plenklippingen og vedlikeholdet for sameiet. Det er en fin måte å holde seg i form på, forteller Trond Hægstad.

Artikkelen fortsetter under bildet.

TAKKET FOR SEG: Trond Hægstad ga seg med eliteseriehåndball etter to seriesølv, ett NM-gull og to NM-sølv. Til venstre dommer Svein Olav Øie. FOTO: KARL BRAANAAS

– Dog er vi en gjeng med gamle røvere fra Haslum- og Stabæk-tiden som hvert år spiller veteran-NM. Vi drar ikke dit bare for å delta. Dog er det noe usikkert for min del i år.

Usikkerheten kommer av at akillessenen røk i februar.

– Men heldigvis er jeg ferdig med gips, skinner og krykker.

Opprykkskamp

At det ble håndball fremfor fotball som guttunge hjemme i trønderske Klæbu, har to forklaringer; en grunnet familiebånd og en grunnet «klimaårsaker».

– He, he. To eldre søstre spilte håndball. Og min tante var håndballtrener. Men kanskje mest av alt – vi hadde fått ny hall i Klæbu. Ute måtte fotballspillere trene på en islagt bane og det var kaldt i luften, mens håndballspillere kunne trene innendørs i en oppvarmet hall.

Artikkelen fortsetter under bildet.

«LINJEROTTE»: – En spiller som løp i alle rom, sier Tom-Eirik Skarpsno. Kanskje løp Hægstad i et lite rom her også? FOTO: KARL BRAANAAS

Som seniorspiller hadde Trond noen sesonger bak seg i Bækkelaget og var egentlig fast bestemt på å legge opp – helt til gamletreneren i Stabæk, Viktor Sivertsen, ringte strekspilleren.

– Bærum hadde klare ambisjoner om å rykke opp til eliteserien med Haslum, og de ønsket meg. Jeg ble overtalt av Viktor. Det ble en morsom tid, forteller Trond.

Men før opprykket fra 1. divisjon til eliteserien var klart, forteller Trond om den dramatiske avgjørelsen:

– I siste serierunde spilte vi avgjørende opprykkskamp mot Stavanger i Haslumhallen. Vi lå under hele veien, ja helt til slutten av kampen. Vi lå i forsvar. Jeg sa til kantspiller Thomas Håkonsen – får jeg tak i ballen, så løper du som f….. Og jeg var god til å rappe ballen fra motstandere. Plutselig lyktes jeg å rappe ballen i en stuss fra en Stavanger-spiller. Thomas løp, fikk pasningen og scoret. Vi vant kampen og rykket opp.

Rød hanekam

Første sesongen Haslum spilte i det gode selskap, kom Bærums-klubben overraskende blant annet helt til NM-finalen. Det ble riktig nok for tøft mot datidens suverene lag, Sandefjord. Tap til tross – Trond fikk mye oppmerksomhet. Grunnen var hans svært overraskende og morsomme frisyre – en knallrød hanekam.

– He he. Før finalen ble jeg utfordret av en kollega i politiet som også var tillitsvalgt i Haslum, Tom Søreide. Han sa at dersom jeg farget håret, skulle han gjøre det samme. Som sagt, så gjort – selv om fargen på frisyrene ikke var pene, så var det i alle fall morsomt.

– Kona sa at jeg var litt klovn. Helt greit, legger Trond til med et lurt smil.

Artikkelen fortsetter under bildet.

RØD HANEKAM: Trond Hægstad fikk seg en skikkelig rød hanekam av frisør Kari Mette Mørk etter utfordring fra Haslum-kjenningen Tom Søreide. FOTO: KARL BRAANAAS

Nådeløs i forsvar

Den personen som kjenner de fleste Haslum-spillere best, Tom-Eirik Skarpsno, karakteriserer strekspilleren Trond Hægstad på følgende måte:

– En spiller som var nådeløs i forsvar 3-2-1. Han var mye av grunnen til at Haslum fikk suksess i sin første sesong i eliteserien. En linjerotte som løp i alle rom.

– He, he – det stemmer vel nok det. Kompromissløs ja, men i betydningen hard og rettferdig og ikke mye rød kort her i gården. Håndball er jo en kontaktsport. Det gjelder å være på den riktig siden av motspilleren.

Trond erkjenner at han følger lite med gamleklubben i dag.

– Kanskje jeg hadde fulgt bedre med dersom det hadde blitt vist på tv. Men når det er sagt, føler jeg meg fortsatt hjemme i Haslum HK.

Artikkelen fortsetter under bildet.

DAGENS TROND: – Jeg føler meg fortsatt hjemme i Haslum HK, sier Trond Hægstad. FOTO: STEIN HALVORSEN

Tre barn på fire år og turnusjobbing i politiet samt en frue i turnus også gjorde at Trond ga seg med håndballen på toppnivå etter et par tre sesonger i den rød drakten, men fortsatte å spille sammen med gode venner i lavere divisjoner. I dag har Trond og fruen fire barn – den eldste født i 2002 og den yngste født i 2007.

– Håndball har alltid bare vært en hobby for meg.

FAKTA

Navn: Trond Hægstad.
Alder: 48 år.
Sivil stand: Gift, fire barn.
Bosted: Oslo.
Yrke: Politi.
Posisjon på banen: Strekspiller.
Klubber: Haslum HK, Klæbu (moderklubb), Stabæk/Haslum, Haslum IL, Njård, Vestre Bærum HK.
Meritter: To seriesølv, ett NM-gull og to NM-sølv.
Kamper/mål: 121 kamper og 233 mål i Haslum HK (1999-2005). Spilte også i Haslum IL og Stabæk/Haslum før 1999, men kamprapportene begynner fra Haslum HKs oppstart. (Utarbeidet av Markus Svensoson Selnak Rossavik).