Hva gjør du nå, Thomas? – Haslum
HASLUM - HEIMDAL, 29-25, NADDERUDHALLEN. THOMAS HÅKONSEN

Hva gjør du nå, Thomas?

For den tidligere meritterte kantspilleren Thomas Håkonsen (48) har det kun handlet om en klubb: Haslum – som det alltid har gjort for hans foreldre og som det gjør for hans tre barn.

– Jeg har aldri jaget den biten på å røre på meg. Jeg hadde det bra der jeg var, selv om det var enkelte perioder det gikk tyngre for klubben grunnet økonomien. Riktig nok var jeg to år i Sverige, men det var på grunn av skole og utdannelse. Så tilbake til moderklubben igjen, forteller 48-åringen som selvfølgelig også er oppvokst på Haslum og bor på Haslum sammen med samboer Turid og deres tre barn; Hermine (13), Georg (11) og Mikael (9).

– Familien er gjennomfarget rød (klubbfarger, red.anm.). Muttern og fattern er begge æresmedlemmer i Haslum IL. Fattern var formann. Muttern drev kiosken på Haslumbanen i alle år. Spillermøtene var hjemme hos oss i ti år. Muttern satt i billettluken i Nadderudhallen. Og nå spiller mine tre barn både håndball og fotball i klubben, samt at jeg også har trenerengasjement der.

Artikkelen fortsetter under bildet.

OFFENSIV: Tidligere kaptein og Haslum-veteran Thomas Håkonsen i fullt driv i Haslumhallen. FOTO: KARL BRAANAAS

En ikke helt ukjent skikkelse i Bærums-klubben, klubbkjenneren og påtroppende daglig leder i Haslum HK, Tom-Eirik Skarpsno, kaller den tidligere kapteinen for Mr. Haslum og kontinuitetsbærer.

– Kjempehyggelig, smiler Thomas stolt.

Omskolert

Thomas har vært med omtrent fra starten på eventyret til Haslum HK.

– I vår første sesong i det ypperste selskapet etter opprykket fra 1. divisjon tok vi posisjon i norsk håndball fra dag en, hvor vi blant annet spilte cupfinalen.

– Riktig nok hadde vi fått noen etablerte spillere til klubben. Men like avgjørende for suksessen var det gode miljøet. Den dag i dag er mange av disse spillerne mine beste venner. Det var også gode rammer, mye humor og stort konkurranseinstinkt samt en stor posisjon lekenhet blant gutta slik at vi lyktes. Dette har også vært egen drivkraft.

Artikkelen fortsetter under bildet.

2002: Bildet er fra en kamp mot Kristiansand 18. november 2002, en kamp Haslum tapte med tre mål, 26-29. FOTO: KARL BRAANAAS

Hans aktive seniorperiode strekker seg fra fylte 17 år til han rundet 33 år. Med andre ord både en tidlig/ung debut og en lang, innholdsrik og imponerende karriere med både NM-gull, sluttspillgull og «noen sølv- og bronse i serien», slik Thomas selv oppsummerer det.

– Jeg tror debuten min var hjemme i Haslumhallen. Motstanderen er jeg litt usikker på. Men jeg satte to av to skudd, forteller Thomas fornøyd.

Frem til og med som juniorspiller var Thomas strekspiller..

– Kanskje fordi jeg var litt fysisk, men jeg var ti centimeter for kort, gliser han.

Daværende trener Lars Tore Rognan omskolerte strekspilleren til kantspiller.

– Kanskje like greit, fordi treneren hadde to klare valg foran meg blant strekspillerne. Som kantspiller åpnet det seg flere muligheter for meg. Det var bare å ta i mot med begge hendene.

I arkivet kan vi lese om strekspilleren Thomas Håkonsen som satte syv og syv skudd bak Stavangers landslagsmålvakt Ole Erevik i en seriekamp.

– Morsomt, gliser syvmålscoreren.

– Men ikke noe unikt, legger han beskjedent til.

Artikkelen fortsetter under bildet.

HASLUM-VETERAN: Tidligere høyrekant og Haslum-kaptein Thomas Håkonsen, slik han ser ut den dag i dag. FOTO: STEIN HALVORSEN

Fullt trøkk

To cupfinaler er det blitt på Thomas – et tap mot Sandefjord og en seier mot Runar.

– Faktisk er det kampen mot Sandefjord jeg husker best. Haslum HK var som sagt helt fersk i norsk topphåndball. Jeg husker atmosfæren, trykket, støyen og all oppmerksomhet med tv og media i et fullsatt Oslo Spektrum.

– Denne erfaringen var god å ha med seg da vi noen år senere gikk til topps i NM.

Selvfølgelig følger han med på dagens Haslum-utgave.

– Jeg er på alle hjemmekampene. Jeg tror at den kommende sesongen blir enda bedre enn fjoråret. Klubben har, slik jeg ser det, gjort to fantastiske nysigneringer med sveitseren Nicolas Suter og Follos Benjamin Hallgren.

Da elitesatsingen var over, ble det bare lek og moro sammen med tidligere medspillere/kompiser i lavere divisjoner i en tiårs tid.

Til daglig er Thomas selvstendig næringsdrivende med rådgiving innen grafisk design. På hjemlig bane følges de tre barna opp – i tillegg til at hans nyeste hobby, golf, også krever sin tid.

– Og så er jeg en kanskje i overkant ivrig pappa på tribunen.

FAKTA
Navn: Thomas Håkonsen.
Alder: 48 år (skuddårsbarn).
Sivilstand: Samboer med Turid. Tre barn; Hermine, Georg, Mikael.
Bosted: Haslum (Løkeberg).
Jobb: Selvstendig næringsdrivende.
Posisjon på banen: Kantspiller.
Klubber: Haslum HK (Haslum IL, Stabæk/Haslum).
Meritter: NM-gull, sluttspillgull, sølv- og bronsemedaljer i serien.

For ordens skyld: Thomas Håkonsen er fortsatt tilknyttet Haslum som sølvpartner gjennom Serif AS. Et firma han er gründer av.