En legende takker av – Haslum

En legende takker av

Han har spilt 264 kamper, gjort 798 mål og vunnet åtte titler med Haslum, har spilt 39 A-landskamper og gjort 26 mål, har spilt i spansk- og tysk liga og kan også skilte med en Europacup-tittel.

Med denne imponerende merittlisten kan man kalle Thomas Kristensen en legende. Etter denne sesongen gir 29-åringen seg med håndballen til fordel for en sivil karriere og private prioriteringer.

– Nok er nok, sier kanskje en av Norges beste høyrekanter opp gjennom tidene og legger til:

– Jeg har mye annet som jeg ønsker å drive på med.

Thomas ramser opp:

– Jobb – rett før sommeren i fjor startet jeg sammen med sin far og et par andre karer firma Connecte – en engroshandel med elektronikkutstyr og telekommunikasjonsutstyr.

– Sonja – kjæreste og samboer.

– Reiser – mer tid sammen med henne på romantiske langhelger rundt om i Europa. Og en tur sammen til Japan neste vår.

– En masteroppgave venter også – mer påfyll av utdannelse i tillegg til bachelor jeg har i finans. Denne gangen på deltid over tre år.

Saken fortsetter under bildet.

MÅÅÅÅÅL: Thomas Kristensen i kjent positur. Ingenting er vel bedre enn å score mot Elverum – her fra seieren over hedmarkingene i sluttspill-semifinalen i 2017/18-sesongen. Foto: Espen Hildrup

Høyt internasjonalt nivå

Som barn drev Thomas som guttunger flest med flere idretter og aktiviteter. Men med en håndballspillende pappa ble valget både enkelt og naturlig for Løkeberg-gutten.

– Dessuten bodde jeg bare fem minutter på sykkel unna Haslumhallen.

Som ungdomsskole-elev var Thomas tidlig oppe om morgen. Før han var klar for matte, norsk og engelsk på Løkeberg skole, stakk han innom (helt på eget initiativ) Haslumhallen og trente på skudd – noe han har fått betalt for senere i karrieren.

De første årene som guttespiller i den røde drakten spilte Thomas høyreback. Men lagkameratene vokste raskere enn Thomas og overtok backplassen hans, og den keivhendte gutten fikk prøve seg på høyrekanten. Opp gjennom årene har han utviklet denne posisjonen til et høyt internasjonalt nivå og han har bøttet inn med scoringer.

I sesongen 2015-16 hadde Thomas en imponerende uttelling på sine skudd på hele 82 prosent i Bundesligaen for sitt lag Frisch auf Göppingen.

Saken fortsetter under bildet.

KAMPENS PROFIL: Som seg hør og bør, Thomas Kristensen er kampens profil mot Bækkelaget. Den siste hjemmekampen han spiller i eliteseriens grunnspill.

– Ja, skudd har nok vært min styrke. Jeg har sett mye video av keepere opp gjennom årene. Dessuten har jeg også hatt fordel av høyden min, forklarer 29-åringen.

Merittliste

Ifølge Thomas debuterte han på Haslums A-lag som 16-åring. Ennå er det litt igjen av sesongen, men merittlisten hans med Haslum så langt taler for seg selv:

* Tre NM-gull (2010-11, 2011-12, 2016-17).

* Tre seriemesterskap (2010-11, 2011-12, 2013-14).

* To sluttspillmesterskap (2008-09, 2010-11).

Med andre ord – sesongen 2010-11 gjorde Thomas og Haslum rent bord i norsk herrehåndball.

I tillegg kom en sesong i spanske Ademar León (2014-15) og som nevnt i tyske Frisch auf Göppingen (2015-16), hvor Bundesliga-laget vant Europacupen den sesongen Thomas var der.

Saken fortsetter under bildet.

VANT EUROPACUPEN: Med den gjeve pokalen – det synlige beviset på at Thomas ble europacup-vinner med Frisch auf Göppingen i 2015/16-sesongen.

Thomas minnes oppholdene i Spania og Tyskland med bare glede.

– I Spania hadde vi to treninger om dagen med en behagelig siesta på ettermiddagen. Men hverken treneren eller medspillerne kunne noe særlig engelsk slik at jeg måtte lære meg flytende spansk. Det var viktig også på det sosiale plan. I Tyskland hadde vi en svensk trener, slik at jeg aldri lærte meg noe særlig tysk.

– Rent sportslig var den spanske og tyske ligaen ganske så forskjellig. I Spania var det nærmest Barcelona mot «røkla», mens i Tyskland var kampene mer uforutsigbare.

Underdogs

På spørsmål om hva som ligger øverst i «harddisken» hans av minner eller opplevelser, er han langttenkende før han svarer:

– Jeg har vunnet mesterskap sammen med mange forskjellige spillere, slik at det er vanskelig å peke ut ett spesielt mesterskap. Dog synes jeg seriemesterskap er det vanskeligste å vinne, da det inneholder mange kamper som spilles over en lengre periode. Men jeg har lyst til å si at Haslum har alltid vært best som underdogs.

Saken fortsetter under bildet.

PURUNG: Han har spilt i tysk og spansk håndball, samt norsk – her for spanske Ademar León.

Underdogs var også det norske A-landslaget i EM i 2016 med Thomas på høyrekanten da laget endte på en sensasjonell fjerdeplass og fikk sitt internasjonale gjennombrudd.

– Den prestasjonen henger meget høyt. Vi tapte bare med ett mål for Tyskland i semifinalen som vant mesterskapet.

Elsker klubben

Thomas får ikke fullrost klubben i hans hjerte nok; Haslum HK.

– Jeg elsker klubben. Jeg tipper at 90 prosent av vennene mine er i og rundt klubben.

Han ønsker å takke alle i klubben.

– Haslum er som en familie for meg med et fantastisk samhold. Og tusen takk til alle frivillige som har stilt opp år etter år. Noen av dem debuterte omtrent samtidig med meg som for eksempel materialforvalter Terje «Halvi» Halvorsen og mopperne ved Ole-Petter, Elisabeth og Inge Lise. Takk også til alle sponsorene opp gjennom årene.

Hvordan et liv uten håndball blir, er Thomas litt usikker på. Kanskje følelsen av litt abstinens – eller?

– He, he. Vi får se. Kanskje får jeg starte opp et kompislag.

PS: Thomas skal spille noen kamper til og forhåpentligvis gjøre noen flere mål i løpet av våren før drakten henges permanent bort.

SERIEMESTERE: En ung Thomas Kristensen med lagkameratene Marius Motrøen (t.v.) og Anders Braskerud (t.h.). Foto: Arkivfoto