De har over 800 kamper for Haslum – og de taper «aldri» i Oslo Spektrum – Haslum

De har over 800 kamper for Haslum – og de taper «aldri» i Oslo Spektrum

Trond Tjemsland (32) og Anders Røe (31) er to ekte Haslum-legender. Til sammen har de 18 titler med klubben i sitt hjerte, og i morgen kan de vinne nok en tittel – sammen.

For det er slik at når Haslum vinner, vinner også Anders og Trond. Med unntak av én gang – da bærumsklubben ble norgesmestere i 2004/05-sesongen.

Men det er ikke så rart: Den gang var de ikke med på a-laget.

Tradisjon med cupfinale

– Det er blitt en tradisjon for oss å trene i jula og vinne i Oslo Spektrum, feire det nye året med en gullmedalje rundt halsen, gliser Trond Tjemsland, mens Anders Røe smiler og ler. Siste økt før cupfinalen 2019 er akkurat gjennomført og vi samler de to Haslum-bautaene i sidegarderoben til elitelaget.

– Vi taper aldri i Oslo Spektrum og jeg og Anders har aldri gjort det. Vi har heller ikke noen planer om å gjøre det, sier Trond.

I Haslums garderobe er det en spent stemning. Musikken runger ut over anlegget og spillerne virker klare. Klare for å gå i krigen for Haslums femte NM-gull.

Finaler er en oppgave nevnte Tjemsland og Røe har vært borti en haug av ganger tidligere.

– Det er blitt mange finaler, det er det, erkjenner Røe.

– Det er så gøy å spille om det gjeveste. Det er kanskje derfor vi holder ut, parerer Tjemsland. Haslum-kapteinen nikker og følger opp:

– Vi har vært veldig gode over veldig mange år. Vi har hatt veldig mange fine opplevelser og opplevd sinnsykt mye. Det er ikke alle som får være med på det vi får, og det er en drivkraft for det vi driver på med.

Blitt bestevenner – og spilt på samme lag i rundt 20 år

Stemningen er god der de sitter. Smilet sitter løst og disse to er virkelig blitt bestevenner.

Opplevd det meste man kan sammen og spilt på samme lag i rundt 20 år.

For eksakt antall år de har spilt på lag, inkludert barne- og ungdomshåndball, har de ikke helt kontroll over.

– Rundt 15?, spør en undrende Tjemsland, før Røe følger opp med at nei, det må da minst være rundt 20.

Over 800 kamper totalt

Det som i hvert fall er klinkende klart, og som det ikke skal være noe som helst tvil om, er at de to har spilt over 800 kamper til sammen for klubben med totalt 10 titler siden stiftelsen i 1999.

Og akkurat dét er noe de liker å tenke tilbake på.

– Vi er en del av en tradisjonsrik klubb som fyller 20 år denne sesongen. At vi kan ta et gull det året, er noe vi må gjøre alt vi kan for å få gjennomført, sier Røe. Han har vært kaptein i Haslum siden 2013/14-sesongen. I det første året ved Røe bak kapteinsroret, tok Haslum seriegull.

– Det er det som er det unike med Haslum. Selv om vi leverer en dårlig sesong året før, slår vi kraftig tilbake året etter.

Haslum-kapteinen mener det er en god grunn til at rødtrøyene ikke alltid er med i toppen av norsk håndball.

– Det handler om økonomi. Nesten hvert år mister vi minst fem spillere til utlandet, og da er det vanskelig å bygge en god stamme. Vi kan ikke gjøre som andre klubber; å hente nye hvis en blir skadet, eller lignende. Det har vi ikke råd til og det har vi erkjent. Kjennetegnet for Haslum skal være å satse på unge talenter, og det prinsippet håper jeg aldri brytes.

– Dette er en helt fantastisk klubb for unge spillere. Du får en god treningshverdag, du får gode trenere og du får spilt mye og utviklet deg godt.

Men nå mener han ting ser bedre ut, men poengterer at en god del jobb gjenstår.

Holder ut – sammen

– Dere begynner jo å dra litt på årene. Hvor lenge skal dere holde på?

Begge blir litt paffe. Det er kanskje ikke akkurat dette spørsmålet de hadde forventet dagen før en cupfinale. Til slutt bryter Tjemsland tausheten:

– Det har jeg ikke tenkt så mye på, egentlig. Jeg har tenkt litt, selvfølgelig. Men ikke noe spesielt på det. Jeg trives så godt og synes håndball er så gøy. Så lenge jeg gleder meg til hver økt og kamp, kommer jeg til å fortsette, smiler han.

Røe innrømmer at han ikke har helt samme tankegang.

– Jeg har tenkt litt på det, ja, men ikke bestemt meg for noe. Jeg har kontrakt med Haslum ut neste sesong og er forberedt på å minst spille ut den tiden. Kanskje gir jeg meg etter det, kanskje spiller jeg i fire år til. Jeg vet ikke helt, medgir han.

Må treffe på alle parametere

Naturlig nok er det ikke akkurat det som ligger i bakhodet dagen før du skal spille foran nesten 7000 tilskuere i Oslo Spektrum.

Det er selve kampen. Hva man skal gjøre for å være bedre enn Elverum i 60 minutter. Ingenting annet.

Begge er ganske klare på det.

– Elverum kommer til å levere solid, og godt. Kanskje til en rundt 8-9/10 på skalaen. Det gjør de alltid.

– For vår del handler det om å treffe nøyaktig på toppnivået vårt og helst til rundt 10/10 på skalaen. Da skal det iallfall bli en herlig håndballkamp, smiler Røe.

Og selv om man er 31 år, ligger man ikke på latsiden… Rett etter at Haslum var ferdige med de siste forberedelsene til morgendagens cupfinale i Oslo Spektrum, tok liksågodt Røe seg en treningsøkt med vekter i toppetasjen i Nadderud Arena.

– Det er viktig å passe på kroppen, humrer han.