– Hvis du er nede i sumpa, er du alltid engstelig for å rykke ned. Så ja, det var jeg. – Haslum

– Hvis du er nede i sumpa, er du alltid engstelig for å rykke ned. Så ja, det var jeg.

(HASLUM – ELVERUM, CUPFINALEN 2019, SØNDAG KL. 16:30): Fjorårssesongen var blytung for Haslums hovedtrener Sten Stockfleth. Selvtilliten fikk en skikkelig knekk, Twitter ble slettet og han gikk rundt med en konstant følelse av å ha vondt i kroppen.

På bakgrunn av resultatene Haslum leverte på banen. – Det var et veldig lærerikt år, erkjenner han halvveis – sesongen senere.

Fjoråret står i sterk kontrast til starten på årets sesong: Seks seiere i ligaen – og cupfinale på søndag.

Forvandlingen Haslum.

– Vi har fått en bredere tropp, fått mye nytt i treningshverdagen som har gjort oss bedre. Deriblant fysisk trener som har løftet oss stort som gruppe. Bredden i troppen gjør også at konkurransen øker, at man får en annen motivasjon i hverdagen.

Men det er ikke kun de tingene Haslums hovedtrener peker på.

Han mener Haslum-spillerne og -lederne har vært motiverte hele veien, og at det alltid har vært et sosialt godt miljø.

– Men så er det slik at resultatene styrer veldig mye av hverdagen. I år har vi spilt oss til cupfinale og jevnt over prestert bedre – det merker man gjør noe med hele gruppa.

– Gjør man det bra resultatmessig og har fremgang, er det selvsagt mer motiverende å gå på jobb, enn når det butter i mot hele veien og alle marginer går i mot.

Den tøffe fjorårssesongen og et eventuelt nedrykk

– Hvordan opplevde du å være trener for Haslum forrige sesong?

– Jeg synes alltid det er gøy å være trener…, sier Stockfleth, før han blir avbrutt:

– Men var det egentlig gøy å være trener for Haslum i fjor?

– Det er alltid interessant og spennende å være trener i Haslum, innleder han, og fortsetter:

– Forrige sesong var veldig utfordrende på mange måter, og man lærer i både med- og motgang. Resultatmessig var det overhodet ikke en morsom sesong, sier 32-åringen.

Stockfleth innrømmer at han var engstelig for nedrykk.

– Hvis du er nedi sumpa, er du alltid nervøs og engstelig for å rykke ned. Så ja, det var jeg.

– Hvordan var det å ha den følelsen hengende over deg?

– Det var ikke noe god følelse. En følelse jeg ikke unner noen. Jeg var småstressa hele veien. Følelsen om at «du må vinne» var konstant i hodet – på hver trening, hjemme foran middagsbordet og på spillermøter. Samtidig er det aldri noen god følelse å gå til kamp å tenke slik.

– Vi har hatt det litt sånn i år også, faktisk. Mot Follo og Halden på hjemmebane hadde jeg en lignende følelse, men det var mer med tanke på sluttspillet. At vi skal plassere oss godt. Men, å måtte vinne er aldri en god ting i idretten, sier han.

– Hvordan hadde klubben sett ut med et nedrykk?

– Jeg tror Haslum er såpass godt forankret, med mange ressurser og lignende, at klubben fort hadde rykket rett opp igjen hvis det katastrofale skulle skjedd. Men, det hadde selvsagt vært en enorm nedtur for alle som er glade i Haslum og jeg er sjeleglad vi unngikk det.

Hvis du er nedi sumpa, er du alltid nervøs og engstelig for å rykke ned. Så ja, det var jeg.

STEN STOCKFLETH, HASLUM-TRENER

Det var på hengende håret. Nøtterøy ble beseiret over to kamper, der det første ble et skikkelig heseblesende oppgjør i Nadderud Arena.

Det måtte ekstraomganger til for å skille lagene i det første oppgjøret, mens rødtrøyene avgjorde til fulltid i Nøtterøyhallen noen dager senere.

– Vi hadde flyt i kvalkampene. Men samtidig – vi hadde ni seire på 22 kamper. Da føler jeg det ikke er korrekt at man ikke skal være i eliteserien. Jeg følte vi tok nok poeng til å beholde plassen. Til slutt var det marginer som avgjorde mot Nøtterøy – mens vi hadde ekstremt mange marginer mot oss totalt sett gjennom sesongen, mener Haslum-sjefen.

TILBAKE PÅ TRENING: 2. juledag samlet Sten Stockfleth Haslum-spillerne i Nadderud Arena for å gjøre unna noen av forberedelsene til søndagens cupfinale.

Droppet sosiale medier

Innimellom dårlige resultater og mange kommentarer fra omverdenen på hva som måtte gjøres annerledes, fikk han nok av sosiale medier. Det sosiale mediumet Twitter ble slettet – og han er fortsatt ikke tilbake.

– Det handlet ikke kun om Haslum, den biten. Jeg følte ikke behovet for å lese om synsinger på sosiale medier. Jeg gikk lei av det, erkjenner Stockfleth.

– Var det mange kommentarer som ikke stemte med virkeligheten?

– Det er sikkert noen sannheter i det, siden jeg slettet Twitter. Antageligvis.

De første 2,5 årene

Han signerte tidligere i desember på en ny treårsavtale med klubben. Det gjør at han etter endt kontraktsperiode har vært hovedtrener for klubben i seks år.

Styreleder Knut Guldbrandsen var klar i sin tale ved offentliggjøringen av den nye kontrakten:

– Vi var aldri i tvil og dette var et ganske enkelt valg. Vi ønsker å fortsette det arbeidet som er påbegynt og det ville vært uheldig å byttet ham ut etter sesongen. Vi har stor tro på at Sten er den rette mannen for å løfte Haslum Håndball til nye høyder, sa Guldbrandsen.

Gjennom de to første hele sesongene, har han opplevd å være i toppen og bunnen.

Det første året røk Haslum på bitre tap i semifinalen i cupen mot Drammen, mens årets cupfinalemotstander ble overmenn i semifinalen i sluttspillet.

– Vi var veldig nære noe stort den første sesongen. Det var godkjent av oss vil jeg si, og det var også lærerikt for meg personlig som ung trener. Det er mange ting jeg fortsatt skal utvikle, og i ettertid ser jeg på det som positivt å ha vært i både bunnen og toppen. Kanskje jeg har funnet mer ut av hva jeg kan endre selv og gjøre bedre.

– Vi og jeg ønsker å lykkes – jeg ønsker å utvikle meg for å gjøre Haslum bedre. For at klubben kan utvikles videre til å bli en toppklubb igjen.

Sier Sten Stockfleth, men er klar på én ting:

– Det er ikke bare det sportslige som vi må utvikle for å ta det siste steget opp til toppen igjen, men også administrativt. Det er veldig mye vi må gjøre bedre på sport, men også administrativt. Vi er på riktig vei, men har som sagt en vei å gå, og det vil ta litt tid.

«Nye Sten»

Stian Brevik kommenterte det i et intervju i etterkant av kvartfinalen mot Drammen: Stockfleths lederstil.

– Én som har fått alt for lite skryt, er Sten. Er det én person som virkelig har tatt tak i tilbakemeldinger og evalueringer etter forrige sesong, er det ham. Jeg synes det står veldig stor respekt av det og gleder meg til fortsettelsen med ham og resten av gruppa, sa Stian Brevik.

For i årets sesong har vi blitt godt kjent med en «leken og humørfylt» hovedtrener.

– Man vil alltid være preget av resultater underveis i kamper. I fjor hadde vi etter hvert mange kamper som måtte vinnes, og det gikk nok utover humøret mitt. Når kampene ikke gikk slik du ønsket, ble også humøret deretter. Det ble mye frustrasjon, for man har så lyst til å lykkes, men så føler man at man ikke gjør det. Det syntes sikkert en god del på humøret mitt.

Men, da Haslum vant første kvalkamp hjemme mot Nøtterøy, var det et stort bilde av en løpende, glad hovedtrener i lokalavisa Budstikka.

– Du løp altså over halve banen ved sluttsignalet…

– Haha. Ja, det var ekstremt deilig og befriende. Tror det som sagt handler mye om resultater og bevissthet på egen atferd. Vi har hatt litt flere oppturer i år, slår Stockfleth fast.

– Fikk selvtilliten seg en knekk i løpet av sesongen?

– Ja, men samtidig hadde jeg mange gode støttespillere som hjalp meg underveis på det tyngste. Og som jeg sa i sted; hvis resultatene begynner å gå dårlig, begynner man jo å lure på om det man gjør er rett. Man synser veldig mye på hva man skal endre – eller kan endre, erkjenner han.

– Nå har vi et stort fokus på å være rolig. Å vise engasjement på vår egen måte, og kanskje sitter smilet litt løsere. Humøret er i hvert fall mer positivt.

Haslum-sjefen, som julaften fylte 32 år, har hele tiden uttalt et stort mål om å personlig utvikle seg videre – hele tiden.

– Jeg har en lang vei igjen før jeg er ferdig utlært, og det håper jeg egentlig aldri at jeg blir, sier han smilende.

FAKSIMILE: Budstikka 25. mars 2019.

Den store testen: – Søren meg ikke like moro om vi taper

Søndag tar han altså fatt på trenerkarrierens største oppgave så langt. Elverum står på motsatt banehalvdel i cupfinalen 2019.

Gjennom ny mental trener, har også spillerne fått nye ritualer å forberede seg til kamp på.

– Vi har fått utelukkende positive tilbakemeldinger fra spillerne på grepene vi tok før sesongen, og det er vi veldig glade for. Hege (Brekke, mental trener) har bidratt godt inn i gruppen med sin erfaring og kompetanse.

– Det vi som trenerteam kanskje merker effekten mest på, er hvordan vi har startet kampene i forhold til fjorårssesongen. Hun har kommet med mange nye konsepter og idéer som vi har tatt i bruk.

– Hva er det dere gjør før kampene?

– Det holder vi internt i laget, men det har vært positivt for oss, svarer Haslum-sjefen.

– Men du, trene elitelag i cupfinalen, foran kanskje 7000 tilskuere..

– Det blir ekstremt moro, men det blir søren meg ikke like moro om vi taper.

Han forteller at kampen har vært i bakhodet helt siden nedsablingen av FyllingenBergen i semifinalen.

– Jeg har fått med meg alle kampene til Elverum over en lang periode nå, uten at jeg har lagt noe ekstra vekt på det. Men de er solide og det blir en tøff oppgave.

– Vi må ha en topp dag. Elverum er favoritter, men samtidig vet vi kanskje hvilket nivå de kommer til å prestere på. Så er det opp til oss om vi matcher det eller ikke,

– Finnes det noe sjans?

– Ja. Vi spilte jevnt mot dem borte. Det gjelder å treffe toppnivået. Cupkampene mot spesielt Drammen og Fyllingen viser at vi kan prestere på et veldig godt nivå, avslutter han.

– I fjor holdt klubben på å rykke ned, i år kan du lede laget til NM-gull…

– Det er sterke kontraster, og vi gleder oss stort til den store oppgaven. Det blir moro og jeg tror på Haslum-gull, smiler Stockfleth.