Viktor har lært seg norsk på under to måneder – Haslum

Viktor har lært seg norsk på under to måneder

Tysk, fransk, engelsk, sveitsisk, spansk og italiensk. Og norsk, da. Viktor Glatthard er ikke kun en energibunt på banen - utenfor leverer han på flere forskjellige språk.

– Norsk er et interessant språk, sier Viktor Glatthard.

Han kom til Haslum fra den sveitsiske mesteren Wacker Thun foran årets sesong, og hadde sine første treninger – under kontrakt – med Haslum i august.

Da kunne han kun kommunisere med lagkamerater, trenere og øvrige i Haslum på engelsk. Nå – under to måneder senere – har han lært seg norsk og forstår nærmest alt du sier til han.

I tillegg formulerer han seg godt også skriftlig.

Han var tidlig i sin Haslum-karriére klar på at han ville lære seg norsk raskt, men at det skulle skje så kjapt, hadde han ikke sett for seg.

– Jeg har lært språket på veldig mange forskjellige måter. Jeg har gått på fast norskkurs noen ganger i uken, men også lært mye av de jeg bor med og lagkameratene mine. Jeg har også en veldig åpen personlighet og har fra dag én virkelig ønsket å lære å kjenne kulturen av Norge. Jeg hører på norsk musikk og leser bøker – spesielt Pondus og Donald Duck nå for tiden. Snart skal jeg også starte å lese om Henrik Ibsen, sier Viktor med en imponerende uttale, og uten å måtte lene seg på engelske ord.

– Men hvorfor ville du lære deg norsk?

– Generelt sett fordi jeg vil gi hundre prosent i alt jeg driver med. Nå er jeg i Norge, og da ønsker jeg å lære språket og kulturen. Jeg ønsker å være – og leve – som en nordmann. Selvsagt kommer jeg alltid til å være en sveitser, men når jeg bor her ønsker jeg å ha mentaliteten som en nordmann. Som en lokal.

Og den første perioden i Norge har også vært over all forventning for linjespilleren, som brukes mest i midtforsvaret til Haslum.

– Det har vært helt fantastisk. Det har vært en intensiv periode på håndballbanen. Vi har spilt mange kamper og hatt mange treninger, men jeg har – som sagt tidligere – også hatt tid til å lære meg norsk. Det er veldig viktig for meg, jeg ønsker å snakke med hjertet til personer jeg er i kontakt med – ikke med hodet eller munnen. Jeg mener man må kjenne morsmålet til det landet man bor i, og jeg har også hatt tid til å utforske Bærum og Oslo. Det er stort med mange kulturelle aktiviteter –  jeg har overvært mange konserter, kinoer og kunstutstillinger.

Søndag 16:00 venter årets – til nå – kanskje tøffeste test. Bergenslaget Fyllingen står på motsatt banehalvdel i Nadderud Arena.

– Vi har en veldig god sjanse til å vinne. Selvtilliten i troppen er god og det er viktig at alle er konsentrerte og fokuserte. Alle må prestere på sitt beste om vi skal få noe ut av kampen.

– Fyllingen er en tøff kamp. Det er et godt lag, og vi så resultatene fra onsdagens kamper: At dette er en liga hvor alle kan slå alle. Hvis du ikke er på når kampen spilles, taper du – uansett hvor stor forhåndsfavoritt du er. Så enkelt, sier Glatthard.

Haslum ligger foran kampen på 6. plass med fire poeng etter tre kamper. Fyllingen ligger plassen over med fem poeng på samme antall kamper.