Tidligere Haslum-spiller var Norges første Bundesliga-proff: – Blir urolig i kroppen når jeg tenker på at de kommer – Haslum

Tidligere Haslum-spiller var Norges første Bundesliga-proff: – Blir urolig i kroppen når jeg tenker på at de kommer

REPORTASJE: Morten Tufte Michelsen var Norges første Bundesliga-proff. Snarøya-gutten, med spillerkarriére bak seg i Haslum, blir emosjonell når han prater om sin tidligere klubbs ankomst til Nadderud Arena.

Alt startet i 1980. Morten Tufte Michelsen vant NM med Kristiansand, som på den tiden var et av Norges beste håndballag.

DANSK DØRÅPNER

I 1981 startet det som skulle oppfylle drømmen til lysluggen. Danske Ulrik Mortensen tok over som hovedtrener for kristiansanderne.

– Jeg tok en prat med ham og fortalte at jeg hadde lyst til å bli fysioterapeut.

Tilfeldigheter skulle ha det til at Michelsens nye trener kjente Heinz Jacobsen. En person som kanskje ikke akkurat sier deg så mye, men som for Michelsen på mange måter var en døråpner for det som ble hans fremtidige THW Kiel-karriére.

Jacobsen var ligaoppmann, eller det som nå heter manager, for laget. Gjennom nøkkelpersonen ble bærumsgutten invitert ned til Kiel på en ukes prøvespill i mars 1982.

Der overbeviste han nok til å få en kontrakt med laget. Som den første i Bundesligaen fra Norge.

Samtidig fikk han også startet på utdannelsen som fysioterapeut.

– Det ble mye for meg i starten. Jeg gikk på skole hver dag, med særs dårlige tysk-kunnskaper, og så dro jeg videre på håndballtrening hver kveld, erindrer Michelsen.

For de som ikke vet: THW Kiel var på den tiden den samme stormakten som nå. De hadde verdensstjerner i alle ledd, og kjempet innbitt med VfL Gummersbach om å være Tysklands beste lag.

– Vi gjorde det bra den sesongen jeg spilte der. Det ble byttet ut en haug med spillere foran sesongen, og vi fikk også inn en ny trener i Johan Ingi Gunnarson. Totalt endte vi opp som nummer to i Bundesligaen, to poeng bak Gummersbach. Og vi kom også på andreplass i serievinnercupen (nå Champions League).

TRENEREN SENDTE BREV TIL HÅNDBALLFORBUNDET

Michelsen, som nå er 61 år, har 14 landskamper og 16 mål på CV-en.

Og det opplagte spørsmål i den sammenheng er:

Var han god?

– Ja, det vil jeg si, svarer han noe beskjedent, før han fortsetter:

– Jeg var på landslaget fra 1978, og var landslagsspiller i den perioden jeg dro. Rett før jeg dro til Kiel var jeg på en samling.

En noe spesiell ting, er at han ble vraket fra den norske troppen da han ble THW Kiel-spiller i 1982.

Våren 1983 tok treneren grep.

Datidens THW Kiel-trener tok pennen fatt og skrev et brev til Norges Håndballforbund. Der fortalte han om Michelsens prestasjoner i Kiel-trøyen, og i samme brev slo han også fast at han mente eleven burde få plass i neste tropp.

Men det holdt ikke.

Michelsen ble utelatt, og samtidig som det hadde blitt mindre og mindre spilletid på klubblaget, droppet han ut av skolen for å fokusere mer på klubbkarriéren. Å få fart på den igjen.

– Jeg husker godt turneringen det løsnet for meg. Det var rundt juletider (1982) i en cup vi spilte. Jeg presterte godt og fikk spille mer og mer.

Da han droppet ut av skolen, og fikk selvtilliten tilbake på håndballbanen, hadde han også anledning til å være med på formiddagstreningene til klubben. Noe som gjorde at han etter hvert fikk bedre kort å spille med når laget skulle bli tatt ut.

– Det var tøft for selvtilliten å sitte så mye på benken. Man vet at man må prestere når man får muligheten på banen i THW. Jeg gapet temmelig høyt enkelte ganger.

ÉN (DRØMME)SESONG 

Det ble med én sesong i en av verdens største håndballgigant, etter at det tyske forbundet la om på utenlandspolicyen sin.

Tidligere var det lov med to utlendinger i troppen, fra og med 1983/84 var det kun lov med én.

– Jeg var vel egentlig klar over at eventyret kom til å vare i ett år. Samtidig som jeg kom, hentet de også Marek Panas, og han var god. Det lå egentlig i kortene etter regelendringen fra forbundet at jeg ble vraket.

– Bittert i ettertid?

– Nei, overhodet ikke. De (klubben) var helt åpen og redelige om det. De skulle skaffe meg en ny klubb når jeg var ferdig i THW Kiel.

NUMMER 9: Kanskje vet ikke Erlend Mamelund det, men tidligere har det spilt en annen Haslum-gutt med nummer 9 på ryggen i THW Kiel.

FRA THW KIEL TIL NIVÅ 4

Som sagt, så gjort. Michelsen fikk tilbud fra klubber som SG Flensburg og Altenholz.

Men, det fristet han ikke nok. Venstrebacken dro i stedet til TV 1893 Nieder-Olm. En klubb som holder til sør i Tyskland.

Der fortsatte han fysioterapeutstudiene som han droppet ut av, og samtidig spilt håndball på nivå fire i Tyskland.

I syd-Tyskland ble han i noen sesonger, før han i 1985 vendte snuten hjem til Norge og tok fatt på en spillende trener-jobb i Kolbotn.

TIL HASLUM

To år senere, i 1987, tok Haslum-kjenningen Sverre Sejersted kontakt. Han la pengene på bordet og ville ha Michelsen i akkurat samme rolle.

Haslum tok da håndball-Norge med storm, og rykket på to år direkte opp i Eliteserien fra 2. divisjon.

Der ble bærumsklubben i ett år, før de ble sendt rett ned.

– To år senere, i 1992/93, rykket Haslum opp igjen, og har siden vært et fast innslag i eliteserien.

– Har du gjort deg noen tanker om at du har spilt for et av verdens beste – og største – lag?

– Nei, det har jeg ikke, sier Michelsen og setter seg tilbake i sofaen vi sitter i Nadderud Arena dagen før THW Kiels ankomst til Norge.

– Jeg har vel ikke satt meg ned skikkelig og tenkt på akkurat det du sier der. Men det er klart; når du sier det på den måten, synes jeg jo det er tøft. THW er den klubben i verden som alltid har hatt et ekstremt omfang av fans. Byen har aldri hatt noe lag som er gode i fotball. Og jeg husker godt den gangen vi spilte hjemmekamp mot VfL Gummersbach og vant 18-17. Det var rundt syv tusen på tribunen, men jeg er sikker på – om det hadde vært plass – at det nærmest kunne vært 30.000 i hallen. Det var helt utrolig, minnes han.

Som ser tilbake på THW Kiel-karriéren med stolthet.

– Det var et veldig fint år med hele gjengen. Jeg ble tatt imot med åpne armer, og har den dag i dag fortsatt kontakt med mine daværende medspillere. Og mange av de jeg spilte med har fortsatt verv i klubben, sier Michelsen.

Og blir emosjonell når han tenker på at det tyske storlaget kommer til Nadderud Arena i morgen.

For å møte – i denne sammenheng – lille Haslum.

– Jeg blir urolig i kroppen når jeg tenker på det. Det har kanskje med det du sa i sted om at det er en stor klubb, og det er det ikke alle som har vært en del av. Innen håndballverden er det kun et par stormakter. THW Kiel er én av dem.

– Haslum- eller Kiel-hjerte i morgen?

– Jeg tror nok THW kommer til å vinne. Men, det hadde vært veldig moro om Haslum hadde banket dem. Det er fantastisk moro at så mange av «våre» (tidl. Haslum-spillere) er ute i den store verden nå. Skal landslaget holde et høyt nivå, må gutta ut og spille. Hvis avstanden mellom THW Kiel og Haslum i morgen er liten, er det en stor klapp på skuldra til den norske eliteserien.

 

For ordens skyld: Morten Tufte Michelsen er fortsatt tilknyttet Haslum som sponsor gjennom Gnist Trening og Helse. Et firma han er gründer av, og medeier i.