Tom-Eirik har alltid drømt om å møte Elverum i en cupfinale – i dag får han sjansen – Haslum

Tom-Eirik har alltid drømt om å møte Elverum i en cupfinale – i dag får han sjansen

I dag skal Tom-Eirik Skarpsno lede sin 11. cupfinale som Haslum-sjef. Den blir litt ekstra spesiell for 35-åringen.

For han har alltid drømt om å møte Elverum i en cupfinale. I dag får han sjansen til å lede sitt Haslum mot gull i Norgesmesterskapet i Oslo Spektrum.

– Å være med rundt – og i – en cupfinale er veldig morsomt. For meg er det ekstra morsomt at det akkurat er Elverum vi skal møte; fordi vi har fighta med de så mye opp gjennom årene, forklarer Skarpsno.

Det er lenge siden bærumsklubben har tatt gull i enten serie, cup eller sluttspill.

For det er tre år siden Haslum kunne juble over seriemesterskapet i den daværende Postenligaen.

Ingenting spektakulært

Men det tenker ikke Haslum-bossen noe på. Han kan fortelle at laget forbereder seg til kamp slik som de alltid gjør. Ingenting nytt. Ingenting spektakulært. Alt etter normale rutiner.

– Vi hatt litt bedre tid til å forberede oss, siden vi er midt i romjula. Derfor har vi kjørt på med et ekstra videomøte, der vi har hatt mest fokus på oss selv, og det vi kan gjøre bedre. Vi har blant annet sett på kampen vi spilte mot dem tidligere i desember, og evaluert den. Fått forsterket litt hva vi er gode på.

– For oss var det psykologisk, selvtillitmessig – og positivt å vinne den kampen. Det er det ingen tvil om, sier Tom-Eirik Skarpsno.

– Skal ikke tenke konsekvenser

Spillerne ser klare ut, konkluderer ringreven, som i spann med assistenttrener Håvard Mamelund skal lede Erlend Mamelund, Anders Røe & co i kveld kl. 18.30.

Skarpsno er opptatt av at gutta hans ikke skal tenke konsekvenser under kampen, men heller tar det som en vanlig kamp – som det jo i prinsippet egentlig er. For det spilles jo vanlig håndball i 2 x 30 minutter. Bare med et litt forskjellig utfall. Vinner du, er du Norgesmester. Taper du, er du sølvmedaljør.

– Vi skal ikke tenke på at det er en spesiell kamp underveis. Vi må fordele ansvaret på alle, slik som vi gjør i seriekampene. Samtidig må de som har spilt cupfinale før gå litt foran. De vet jo litt om hva som skal til for å bli norgesmester. De har ekspertisen og erfaringen som tilsier det, slår Haslum-sjefen fast.

Han tenker på spillere som Anders Røe, Sebastian Barthold, Trond Tjemsland og sist – men ikke minst: Erlend Mamelund.

Sistnevnte som ble spilleklar til cupfinalen denne uka.

– Med Erlend tilbake betyr det at vi har litt trygghet for de unge gutta, og ikke minst at vi har en som vet hva som skal til for å prestere når det gjelder. Samtidig har vi litt mer fleksibilitet bakover, hvis vi må gjøre små justeringer. Det kan være alt fra at vi må flytte forsvaret 10 centimeter høyere. Eller at han og Håvard (Johannesen) kanskje må bytte plass. Men poenget er at Erlend kan bekle så mange roller, og han ser de små detaljene som kanskje ikke er så lett å se for det utrente øyet.

Målvaktsduellen skaper hodebry

Anders Røe er klar på at det er en spiller Haslum må se opp for i kveld: keeperen. 

Tom-Eirik Skarpsno er enig.

– Det er ikke til å stikke under en stol at Elverum har vært det beste laget i Norge det siste året. De hadde vel ikke tapt på nesten ett år i GRUNDIGligaen (358 dager for å være nøyaktig. Haslum var det siste laget som vant mot Elverum 19. desember 2015). Ellers så er jeg litt enig i det Røe sa; at de har én spiller som kan avgjøre kampen alene. Det er Morten Nergaard. Han er jevnt stabil og kapabel til å gjøre livet surt for oss, konstaterer Tom-Eirik Skarpsno.

Elverum har Morten Nergaard og Vegard Bakken Øien. Haslums keeperpar dannes av Trond Tjemsland og Håvard Åsheim.

Begge har prestert godt den siste tiden. Det skaper litt ekstra hodebry for Skarpsno, men det liker han.

– Jeg har troen på begge to. Håvard kom godt i gang med sesongen, før han røk på et par skader og var ute en stund. Trond har spilt seg i bra form på treninger og etter hvert som kampene har gått sin gang. Akkurat nå er det helt likt rundt spørsmålet om hvem av de to som starter. Vi velger den vi tror vil lykkes. Men jeg har faktisk ikke bestemt meg enda. Den avgjørelsen tar vi litt senere i dag, røper treneren.

– Selvsagt troen

Og forklarer at han ikke på noen som helst måte har tenkt til å gi bort tittelen. Heller ta den med til premieskapet i Nadderud Arena.

– Selvsagt har jeg troen på cupgull. Hvis jeg ikke hadde hatt det, hadde jeg bare lagt meg og ikke orket å møte opp til kampen. Vi kommer selvfølgelig til å bli skuffet om vi ikke vinner. Det viktigste er at vi gjør en god prestasjon. Hvis det ikke holder til seier, og Elverum er bedre enn oss, så er det greit.

Men han tror ikke Elverum kommer til å være bedre:

– Mitt resultattips får bli 31-29 – til Haslum, smiler Skarpsno.

Forhåpentligvis smiler Haslum-sjefen etter kampslutt også. 

Haslum – Elverum, i kveld kl. 18.30 på Eurosport Norge.