Tabelltipset: Nr 10 – Drammen – Haslum
Foto: Drammen HK

Tabelltipset: Nr 10 – Drammen

Når jeg var ung håndballspiller var DHK store, skikkelig store. Husker så godt jeg var i Åssiden Cup på slutten av 90-tallet, da vant DHK City Cupen. En stor bragd av et norsk klubblag, som ingen andre har klart hverken før eller siden.

Men hvor er det blitt av DHK? De var jo toppen av norsk håndball. De fikk som mange andre en liten knekk når stjernene Solberg og Hagen var ferdige både som proffer og som klubbspillere for DHK. Klart de to har vært blandt det aller ytterste norsk klubbhåndball noen gang har hatt i hjemmlig liga og i Europa.

Så hvorfor DHK på en 10.plass? De har byttet ekstremt mange spillere de siste sesongene. Etter Oustorp forsvant sammen med et halv lag og resten av laget ble byttet ut året etter, har DHK slitt resultatmessig. Men det mangler ikke på ambisjoner, det er alltid til stede i Drammen.

Og det synes jeg er bra. Den store profilen i DHK kommende sesong er Torbjørn Bergerud. Jeg hadde gleden av å bli kjent med Torbjørn i starten av LM94-løpet. Han var 16 år og ett av de virkelig største talentene jeg har trent! «Du må hatt en god målvaktstrener du, Torbjørn», sier jeg. «Hæ, svarer Torbjørn, jeg har aldri hatt målvaktstrener i hele mitt liv».

Og ansvaret han må bære på skuldrene tror jeg blir for mye for en unggutt i hans utsatte posisjon. Det å være ung målvakt er ikke bare lett.

Ut fra i fjor går 8-10 spillere, jeg har ikke oversikten i detalj. Men utskiftningene er så store at jeg trur at de får et problem. Kontinuitet er et stikkord på langsiktige resultater. Og det har ikke DHK hatt de siste årene, og det taler ikke akkurat for deres sak.

Tapet av Gøran Sørheim vil de merke, han var en utmerket norsk ligaspiller og han dratt lasset og bært båten DHK de siste årene.

Nye dansker inn i år som jeg ikke kjenner så godt! Så jeg trur DHK blir litt som tidligere sesonger, litt ustabile. De kan slå hvem som helst på en god dag, men i det lange løp blir det for tamt til å havne i toppen.

Da blir det opp til «Drømmen bys stolthet» å motbevise oss!

Jan-Ivar Lorentzens kommentar:
Drammen framstår som veldig redusert foran denne sesongen. Så redusert at de kan rykke direkte ned.

Ni sentrale spillere fra fjorårets lag er borte. Blant dem trioen Gøran Sørheim, Lars Erik Bjørnsen og Nikolai Mehl. Disse tre sto for 317 mål forrige sesong. Nesten halvparten av Drammens mål. Erstatterne fra Danmark har ikke imponert noen i sommerens turneringer. Stallen er tynn. Forrige uke måtte de trekke laget fra en eliteturnering på grunn av skader. To klassespillere må dra lasset. Målvakten Thorbjørn Bergerud og linjespilleren Henrik Jakobsen. De kan være fremtidsmenn for Norge, og holder høyt nivå her hjemme. Drammen slapp inn 649 mål forrige sesong. Det var mest i eliteserien. Får de ikke orden på forsvaret – og får utnyttet det kontringspotensiale som er i laget – kan det bære rett ned i 1. divisjon. Med Frode Scheie på kontoret kan det bli mange faglige diskusjoner på trener Haman-Boeriths. Jeg tror ikke det holder å prate. Drammen må handle. Bokstavelig talt.

Håvard Mamelunds kommentar:
DHK var Haslums første «erkefiende» etter opprykket i 2003. I perioden fra 2006 til 2012 skrapet DHK med seg tre gull, ett sølv og tre bronsemedaljer fra serien. Med triumfene fra 90-tallet er det ingen tvil om DHK´s tradisjoner. Dessverre for DHK har pilen pekt kraftig nedover de siste 2 årene. Sammen med Haslum var DHK blant de flinkeste til å utvikle egne juniorspillere til gode elitespillere og landslagsspiller, som for eksempel Espen Lie Hansen og Gøran Sørheim.

De siste årene har det blitt stadig færre spillere som kommer fra egne rekker samt at spiller rekrutteringen ikke har vært like suksessfull som spådd på forhånd. Med avgang på sentrale spillere fra fjoråret som Gøran Sørheim, Lars Erik Bjørnsen, Nikolai Mehl og Jani ser jeg ikke helt hvem som skal «dra lasset» for DHK som gjør at fjorårets 9. Plass blir forbedret. Med fare for at jeg legger for stor vekt på oppkjøringsresultater og ikke har sett årets nykommere i aksjon spår jeg en tung sesong for DHK.

Tarjei Sundals kommentar:
DHK er kanskje det laget som er vanskeligst å plassere på vår tabell. Årsaken til dette er alle endringene fra i fjor, og relativt liten kunnskap om de danske signeringene som Renè Hamann Boerits har foretatt seg.

Jeg har sett laget en del i trening og i oppkjøringskamper, og tror ikke at laget er forsterket fra fjorårssesongen.
Årsaken er at jeg ikke føler at de rutinerte kantspillerne Jani og Bjørnsen ikke har blitt erstattet fullt ut. Ei heller føler jeg at Mehl på høyreback har fått en like god erstatter. Når laget i tillegg har mistet fjorårets playmaker i Postenligaen, mener jeg at laget er svekket.

Ingenting hadde gledet meg mer enn at jeg tar feil, men når jeg forsøker å være objektiv, vil jeg si at laget er svakere i år. Derfor tror jeg at kaptein Henrik Jacobsen kommer til å vinne kvalifiseringen mot lag nr 3 fra 1. divisjon når våren kommer.

Terningkast:

Mv 5 – Torbjørn er en klassekeeper, men skadeutsatt, Mathias er en bra stand-in
Kanter 2 – Ikke samme klasse som det DHK har hatt, blir spennende å se om de kan ta opp arven
Linje 4 – Henrik Jakobsen er en god spiller, men litt aleine, og det er en tøff jobb å stå som singel linje i 60 min hver kamp
Bakspiller 4 – her er jeg blank, de danske kan bli bedre enn man trur, spenningsmoment
Trener 3 – en superduper sosial hyggelig person, som trenger å bevise gjennom DHK at de hører hjemme i toppen

Tabelltipset 2014/2015
1.
2.
3.
4.
5.
6.
7.
8.
9.
10. Drammen
11. Nøtterøy
12. Lillestrøm