Et lite skråblikk på Postenligaen 2013/2014 – Haslum

Et lite skråblikk på Postenligaen 2013/2014

Når jeg ser tilbake på årets sesong er det med stor tilfredshet.

Vi mener selv at vi har gjort en super prestasjon i årets liga. Våre ambisjoner var noe mer nøkterne enn omverden, noe som baserte seg på tidligere erfaringer fra hvor vanskelig det faktisk er å ta ligagull. Mange kamper skal spilles og mange spillere skal holde seg unna lasarettet og være klare til kamp etter kamp. Det er sjelden tilfeldighetene avgjør en lang sesong, men det er liten tvil om at det meste må stemme gjennom store deler av sesongen.

Etter fjoråret der vi havnet i 2 semifinaler (cup og sluttspill) og tok ligasølvet bak Elverum, skjedde det mye over sommeren. Mange spillere ble borte fra sølvlaget, og vi satt igjen med en smalere tropp enn året før. Men tydeligere roller, og klare trygge arbeidsfordelinger første til en svært god oppkjøringsperiode. Mange kamper ble spilt og vi hadde god flyt med oss inn i Postenligaen, etter stort sett seiere i de fleste treningskampene.

Når ligaen startet hadde vi god flyt og vi klarte å vinne de første 10 kampene. Vi hadde dog noen svake kamper og fikk oss ett fortjent tap mot DHK i kvartfinalen i NM.

Blandingen av unge talentfulle, sultne unggutter og rutinerte spillere gav en miks som gav oss god uttelling fram til jul. Når juleribba og pinnekjøttet hadde blitt fortært og vi feiret inngangen til 2014 hadde vi 13 kamper bak oss og 1 tap mot erkerival Elverum.

I november valgte Simen Strømberg å forlate Haslum og gå tilbake til sin ”moderklubb” BSK. Simen hadde bak seg 1,5 år i Haslumtrøya og liksom ikke funnet seg helt til rette på banen. Han fikk ikke ut sitt åpenbare potensiale. Noe man tydelig ser i etterkant, da han har spilt vesentlig bedre i gult. Valget var rett først og fremst for Simen selv, men også for Haslum. HåndballNorge er ikke større enn at vi må tenke på alle våre talentfulle herremenn. Og det var ikke vanskelig å slippe Simen til min gode kollega Jan ”Proppen”.

Fint å se at noen utradisjonelle valg betaler seg for alle parter.

 

Januar er mesterskapsmåneden for håndballgutta våre. Og i ”dejlige” Danmark og Ålborg skulle Haslumgutta Erlend og Sander kjempe mot stormakter som Spania, Ungarn og Island. En tøff oppgave på papiret, og selvsagt svært vanskelig å ta seg videre til mellomspillet.

Selv var jeg tilstede sammen med Norsk Topphåndball og mange av mine gode kolleger for å diskutere både vår egen liga og annet. Det er gøy å få de beste i verden på 20 x 40 mot hverandre. Norge snublet dessverre i noen tette kamper, og resultatmessig kunne man reise hjem med hevet hode. Personlig synes jeg at lagene Norge møtte framstod som noe blekere enn tidligere, og at vi hadde en fair sjanse. Men dessverre så ble det litt nesten igjen, hedelige tap og en uavgjort. Gledelig sett med Haslumøyne var det at Sander fikk sitt gjennombrudd på den internasjonale arenaen. Det skulle vise seg at Ålborg ville få en spesiell plass i Sanders håndballiv framover.

Erlend spilte mindre enn vanlig, men tok de oppgavene han fikk løste de etter beste evne.

 

Det har vært utfordrende for Haslum å komme i gang igjen etter mesterskapspausen. Det er typisk Haslum å være i form i oktober-desember, så har vi ofte slitt litt i starten av februar. 2014 ble intet unntak, vi fikk grisejuling av BSK i egen hue. Og Simen var BSK beste spiller. Vi var før jul forberedt på at vi ville kunne variere litt i prestasjonene våres. Men når vi ser tilbake på de kampene vi har tapt, har motstanderne måttet ha topp topp målvaktsspill. Både Nergård, Bergerud, Chrisensen og Jungmann er alle målakter med potensiale til å stenge sjappa, som sagt så gjort.

 

For å gjøre en lang historie kort så klarte vi å spille oss fram til en seriefinale mot Elverum for 3 året på rad. Det er alltid en trygghet å avslutte ligaen hjemme i Nadderudhallen. Også slår vi til og gjør årets beste kamp i nettopp finalen. Det var ekstra gøy.

Fra et trenerøyemed har jeg lyst å gi kapteinen vår, Anders Røe, litt ekstra kreditt. Han blir ikke lagt merke til av så mange utenfra, men for en lagspiller. Han bekler omtrent alle roller like godt. Han kan stå 2´er og 3´er bakover. Han bekler både playmakerrollen så vel som venstre back og høyre back bra. Uten hans kontinuitet og kvaliteter er jeg ikke sikker på at Haslum hadde vært der de er i dag. Han har 8 seosnger bak seg i den røde trøya. Så han fortjener en ekstra klapp på skulderen.

De meste senrale spillerne som Sander og Erlend må levere i slike kamper for at vi skal vinne, og de har en god evne til å ta fram det som trengs når det står om edelt metall.

Kampen utviklet seg til å bli en drømmekamp for Haslum og med motsatt fortegn for Elverum. Og når Håvard Johannesen gjør sin livs match er gullet ett faktum. Stappfull kokende Nadderudhall er selvsagt også verdt å nevne.

I etterkant av kampen, har jeg aldri blitt stoppet så mye på gata eller i butikken, for å bli gratulert.Det er helt tydelig at det gjorde ett inntrykk på folk at våre relativt sett unge mannskap klarte brasene. Trur heller aldri engasjementet rundt en kamp i Nadderudhallen og opplevelsen for publikum har vært større. Det har iallfall jeg fått mange tilbakemeldinger om. Det er gøy!

Det var iallfall siste gangen det ble spilt enn seriefinale i den gamle hallen. Nå står en ny arena for tur, la oss håpe det kan hjelpe oss til å utvikle oss ytterligere. For det finnes mye å hente i vår en klubb fortsatt. Der vinner fortsatt Elverum med kalassifre.

Ellers har ligaen som har fått kallenavn som Bingoligaen eller Kokkosligaen også levert i år. Ustabile resulateter, men dog klarere skiller i år enn i fjor.

 

Med et lite skråblikk tenkte jeg begi meg ut på noen kåringer:

Årets overraskelse: BSK, de elsker å være underdogs, og utnytter det bra. Neste år kan de ikke påberope seg å skulle ligge i bånn.

Årets skuffelse: Tippet i toppen men, Arendal har et bedre lag enn tabellen tilsier men de kommer tilbake, kanskje sterkere enn noen gang.

Årets fight: Må være Ekman og Lundgren der lagene også ryker i tottene på hverandre etter kampslutt. Tett fulgt av de første 3,30 av kampen mellom Haslum og Elverum der fasiten er 4 x 2 min og ett rødt kort.

Årets hyggeligste: Når Jan Kåre Pedersen gir Anders Fältnäs en god klem etter at Fyllingen har spilt seg til cupfinale på Stord bekostning, etter 4 ekstraomganger. De lagde bra liv før kampen og 1500 tilskuere på Vikhaugane. Mer av det!

Årets komet: Sander Sagosen, har levert bra i de aller fleste kampene, og nå tar han et steg videre ut i Europa, lykke til.

Årets dommere: Her slenger jeg meg på resten av lagene som har stemt frem etter sesongen. Og det er et klart skille på de beste og neste beste. Vi har en jobbe å gjøre med dommerstanden også, akkurat som på guttesiden med spillere. Det må jobbes knallhardt over tid.

Årets klyse: Klyseskolen til Mamelund var en slager, vi må ha flere som tør å by på seg selv.

Årets bønder: Finner bare en klubb som bruker mer krefter på jordbruksoppgjøret enn Postenligaen. Men så er kanskje Elverum Norges best drevne klubb for øyeblikket. Vi har noe å lære.

Årets gærneste: Anders Fältnäs i særklasse, litt overkill kan man si, men kan idrettsnorge og coop tilgi Petter Nordtug, kan vel håndballnorge tilgi Anders. Han har gjort mye bra for norsk håndball siste årene. Lykke til med et liv utenfor håndballen.

 

Så nå som sluttspillet snart er over har vi nok følgende vinnere:

  • Seriemestere Haslum
  • Norgesmestere Fyllingen
  • Sluttspillmestere Elverum

Etter en jevn sesong er det vel en real deling av de edleste medaljene.

 

En ekstra takk til de som nå forlater oss etter flere år i Haslum.

Besard Hakaj, til SønderjyskE i Danmark. Blir spennende å følge hvordan Bes takler nivået og håndballen på et høyere nivå enn her hjemme. Fysikken blir iallfall ikke noe problem.

Thomas til Rioja i Spania, det er en ekstra spennende utfordring som eneste norske i den ligaen. Vi skal følge godt med!

Sander til Aalborg, kometen som skal lære mye av tidligere playmaker Jesper Jensen, godt det er kort vei slik at vi andre også kan komme ned å lære av Sagosen etterhvert.

Kristijan som tok Posenligaen med bravur når Trond var skadet.

Ketil, som skal være med G18 kommende sesong, så han har vi fortsatt nær oss og kommer til å ha nytte av videre.

Vi ønsker dere alle lykke til!

 

Selv har jeg også hatt et supert år. Inspirerende ambisiøs og ivrig guttegjeng å jobbe med. Det er alltid motiverende å se framgang. Og med selvtilliten på plass avler framgang framgang. Vi håper at alle våre unge tar med seg dette til neste sesong . Da skal dere bli kjent med nye ansikter og vi skal knytte nye bekjentskaper.

Vi er svært fornøyde med våre nye gutter, men vi er også spente. I en idrett som håndball der kontinuitet betyr mye, gjør at vi går til sesongen 2014/15 med spenning.

Vi trur jo at dette skal bli bra, og det er en fresh start med 5 nye ansikter.

Simen Schønningsen lovende unggutt fra Fet

Christoffer Brännberger, svensken fra Runar som skal være vår linjespiller

Magnus Søndenaa som tar over etter Thomas på kanten.

Håvard Åsheim i mål, danner keeperparet med Trond.

Joakim Patriksson, med erfaring fra diverste klubber i Norge og Sverige, vi setter vår lit til at han skal sette fart på kontraen til Haslum.

Dere kan lese mer om hver enkelt her på hjemmesiden vår.

 

Til slutt vil jeg slå et slag for alle de som jobber med rekruttering av unge spillere i landet her. Det er en jobb som er livsviktig for norsk håndball, uten dere hadde vi ikke kunne drevet eliteidrett på dette nivået. Og dere forjenter ros. Selv har jeg i år fått lov å jobbe med et regionalt miljø 98-99 årgang i region øst. Det har vært spennende og gøy. Se hva som rører seg under de beste og bli kjent med bredden.

Etter at jeg måtte slutte som landslagtrener har jeg ikke hatt en dedikert oppgave på juniorsiden, men det gav mersmak. Man treffer litt andre mennesker og på et bylagsNM ser man også hvordan hele landet utvikler unge lovende gutter, Min makker på det regionale miljøet Jan Ivar Lorentzen har nå en 10-12 regionale mesterskap bak seg. Bak dette ligger en engasjement for å få så mange ungdommer som mulig til å spille så lenge som mulig. Han fortjener en takk fra alle eliteklubbene rundt omkring i Norge. Det finnes flere i andre regioner med likende engasjement. Fra meg til dere, TAKK. Vi snakker ofte om landslagstrenere og ligatrenerne, men uten de under ville de jobbene ikke påklangt nær være like interessante.

 

Så da gjenstår det bare å ønske alle en riktig god vår og sommer når den tid kommer. Vi kan love at vi skal jobbe «ræva” av oss også i år for å holde oss i toppen. Blir spennende å se hvem vi trekker i Champions Leauge kvalikken. Og hvem som skal være med i toppen av ligaen våre også neste år. Vi håper på å se deg i Nadderudhallen, og deretter i Nadderud Arena.

 

God sommer fra HELE HASLUM

 

Hilsen Tom-Eirik