Før vi begynner for alvor. – Haslum

Før vi begynner for alvor.

Det er VGs Jostein Overviks ord om Postenligaen i VG Lørdag 11.09.

 ”Erlend Mamelund droppet Rhein Neckar Löwen i Bundesliga til fordel for eliteserien. Sammen med Einar Sand Koren gjør han nå Haslum til seriefavoritt”. 

 ”Det er naturligvis et tankekors. Haslum ble nummer ni i fjor, men spretter opp som seriefavoritter så snart de to landslagsspillerne gjør felles forbund og reiser hjem fra FC København”.

I den siste tiden har mange aviser skrevet om årets serie og tippet hvordan tabellen blir seende ut i april, når serien avsluttes.  Samtlige så langt jeg kan se har Haslum som nummer 1.  Det er hyggelig at mange har troen på at vår bredde vil være til vår fordel når poengene skal telles opp. 

 

Det temaet er jeg for innhabil til å si for mye om, så det lar jeg være.  Når jeg leste VG i dag så ble jeg ganske provosert.  Ikke så ofte VG skriver om Postenligaen for herrer, eller generelt om Postenligaen.   Alle er vi skjønt enige om at vi skal og må ruste opp ligaen for å gjøre den enda mer attraktiv og publikumsvennelig. 

 

Men er den så dårlig som alle skal ha det til?

 

Dame – og herreserien sammenliknes ofte. Larvik er det klare internasjonale flaggskipet uavhengig av kjønnsdelingen.  Og personlig synes jeg det er supert at vi her ”oppe på bjerget”, som har lag til å kjempe om Champions Leauge tittel.  Men er nivået på dameserien noe bedre av den grunn?  Kanskje tvert i mot.

Jeg trur alle som kjenner norsk håndball, og bryr seg om den, synes det er utelukkende positivt at det er kommet hjem spillere med internasjonal erfaring og fortsatt ambisjoner om å prestere med flagget på brystet.  Alle er tjent med at de kommer inn i ligaen.  De hever utvilsomt nivået.  Samtlige jeg har snakket med ønsker dem velkommen.   Jeg kan sitere min kollega i Follo Jan Ivar, når vi presenterte at Erlend Mamelund skulle kaste ball på norsk jord igjen.  ”TV2 fokuserer på at dette er et steg tilbake for Erlend.  De har skreket at vi mangler profiler i norsk herrehåndball, og nå har de fått en tilbake.  De burde juble”.

 

Greit vi ble nummer 9 i fjor, og ja vi er favoritter i årets serie.  Men det er direkte unyansert og historieløst, å si at det var på et blunk vi ble favoritter.  De som følger med vet at vi hadde en sesong i fjor med stempel om å kunne ta medalje.  Vi var både udyktige og uheldige.  Til tider hadde vi opptil 6 sentrale spillere skadet.  Og ligaen har vel sjeldent vært så jevn som i fjor.  En periode av sesongen så skilte det 6 poeng fra medalje – og kvalikkplass.

Dette er ingen forsvarstale for hverken fjorårets resultat eller årets favorittstempel.

Samtlige av årets lag har spilt eller spiller med det norske flagget på brystet.  Flere av dem er aspiranter på det norske herrelandslaget (rekruttlandslaget).  Og vi har en bredde som få kan matche oss på.  For bredden er ikke bare bredde, men det er også spillere med kvalitet og ambisjoner.

 

Ellers i ligaen er det mange unge spennede spillere.  Johannes Hippe på BSK, Eivind Tangen på Fyllingen, Espen Lie Hansen på DHK , Magnus Jøndal på Follo for å nevne noen.  Det som i framtiden kommer til å heve nivået, er de unge spillerne, sammen med de hjemvendte profilene.   For etter et par år med finanskrise og innskrenkninger utenfor Norges grense, vil mange flere av dem holde seg i Norge lengre enn tidligere.

Mange av de unge har fått masse spilletid og erfaring på det øverste nasjonale nivået allerede i en alder av 17-20 år.  Håndball er en sport der man modnes over tid.  Og resultat er mye avhengig av kontinuitet og langsiktighet.  Her kan vi klart bli bedre. 

 

Mange klubber har gode ambisjoner.  De  fleste har klare mål om sluttspill, unntaksvis er det uttalt at målet er å overleve Postenligaen.  Kanskje er det nettopp derfor Drammen ikke har en Larviksposisjon på herresiden.  For det kreves mer enn bare et stort budsjett for å hevde seg over tid i norsk herrehåndball. 

 

Jeg registrerer at Vålerenga prøver å lage litt oppstyr rundt seg selv, og gjerne hva vi andre mener om dem.   At det er vaskelig å tippe utfallet på tabellen i årets serie får vi se på som en styrke av ligaen.  Nesten alle lag er i kontinuerlig utvikling, og vi skal bli bli enda bedre alle sammen.  Bare gi oss litt tid!  La ungdommen få tid til å utvikle seg både fysisk og mentalt for å ta nye skritt.   Om et eller to år skal dere se at det er  enda flere hjemvendte profiler i Postenligaen og nivået enda høyere.  Om vi noen gang kan ha et herrelag som Larvik, som vil kjempe om CL-tittel?  Det er jeg usikker på.  De store ligaene er så enormt mye større enn vår Postenliga.  Ingen forventer at RBK skal vinne noe i Europa.  Men de er stadig med i det beste selskap.  De ambisjonene skal vi også ha for norsk herrehåndball.

 

Vi skal lage et bra nasjonalt produkt som er bra kvalitetsmessig, som er fengende for publikum, som er spennende for media.  Bare gi oss litt mer tid. Tross alt har vi vært gjennom et ganske stort generasjonsskifte for kort tid siden.

Så neste gang Jostein Overvik skriver om norsk herrehåndball håper jeg han kan fokusere på utviklingen og hva vi faktisk har fått til.  Sportslig og ikke mist rammen rundt vår egen liga.

 

Til de lag som ikke har vært i aksjon, lykke til!