Hei alle håndballfolk – Haslum

Hei alle håndballfolk

Trener Tom-Eirik Skarpsno har jo fått sitt eget hjørne. Men vi har for anledningen latt ham få komme ut i frisk luft, og gitt ham anledning til å dele (sommer-) tankene med oss alle.

Vi skriver nå 29. juni og mitt Argentina er klare for kvartfinale i fotball VM.
Mens Erlend sitt Italia måtte reise hjem i skam.  Haslum HK har en egen liten fotballkonkurranse, der vi tipper hvordan det går under sommeren VM. Jeg regner meg at jeg leder nokså greit den dag i dag. Men vi får se hvordan det går. Viseskip på Haslum, «Henki» styrer «boet», så vi får som om noen av keeperne vinner.

Vi er inne i oppkjøring del 1 siste uke.  Nå gjenstår bare en intern fotballkamp som Tarjei har lovet bort, og en treningskamp mot Drammen før vi tar ferie. Men fortvil ikke, de mange som trodde at VM var sommerens vakreste eventyr tar feil.  Det virkelige eventyret starter nå. Verdens største årlige idrettsarrangemnet; Tour de France.

Mange nordmenn inklusive meg selv ante ikke var sykkel var, før Thor Eggen Christian Paasche og ikke minst Johan Kaggestad begynte å prege «sommer-tv skjermene». Jeg er bitt av TdF-basillen, så foruten en tur til Kroatia med LM94, så skal jeg følge årets ritt.  Forventningene her er vel nesten like store som forventingene til en ny håndballsesong.

For forventninger har jeg mange av. Den største av de alle er at vi skal klare å fylle Nadderudhallen kamp etter kamp. Vi har i år selv fått bestemme når vi ønsker å spille flesteparten av våre hjemmekamper. Vi legger ikke skjul på at vi har ambisjoner i år om å fylle hallen fordi folk vil komme og se på oss. Fordi det å komme til Nadderudhallen er spennende og moro, og frister til gjentagelse.

Ofte har de beste lagene hatt de beste supporterne. Og vi har litt å gå på når det gjelder å klare å interessere og skape noe i lokalmiljøet slik at det er fler som får opp øynene for de fartsfylte og begivenhetsrike sporten som håndballen er. Vi håper klubben skal framstå enda mer publikumsvennlig og vi vil skape en tilhørighet hos deg.  Spillerne skal dere bli enda bedre kjent med, særlig dere unge i Haslum skal bli godt kjent med ansiktene til «a-lagsgutta». Vi gleder oss!

Denne perioden er også en periode der det skjer mye utenfor banen.  Mange klubber skaffer seg nye ansikter og forhåpentligvis kommende profiler.  Dere vil nok få møte en del nye fjes i år også. Jeg vil rette en liten pekefinger for hvordan det jobbes i noen klubber rundt omkring.  Forrige sesong var en god sesong med tanke på yngres landslag.  Alle landslag var representert i mesterskap. Dette skjer ikke så ofte, og jeg personlig tror at hovedårsaken er at mange av de unge har fått veldig god erfaring og ballast gjennom spill i Postenligaen.  Aldri tidligere har så mange unge på engang sluppet så mye til i den øverste divisjonen.  Det vil nok normalisere seg litt mer nå som det ikke er like god økonomi utenlands, og dermed ikke like lett å bli håndballproff.

Pekefingeren går mot en del klubbers innsats mot å rekruttere unge spillere i fra 16 år og oppover.  Jaget etter å prestere i seriene Bring og Spar har blitt så stort at det gjøres en del henvendelser som jeg stiller spørsmålstegn ved.  Det å drive god rekruttering betyr ikke å «fiske» de beste spillerne i regionen for dermed å prestere i de nasjonale seriene.  Her finnes det mange eksempler som jeg synes er kortsiktige og lite veloverveid.  Vi som klubber og voksne ansvarlige må gå foran å predike langsiktighet.  Ikke raide ulike miljøer for de beste unge talentene som er i trygge miljøer og der det fortsatt finnes et konkurransetilbud, fordi alle de beste ikke er samlet i en klubb. 

God rekruttering er å ta vare på og skape spillere fra egen klubb eller samarbeidsklubbene i området. Og sørge for gode oppvekstvilkår slik at de utvikler seg i takt med alder og miljø.  Det er sjelden en god løsning å bli grådig og ville ha resultater tidlig.  Hos oss har den filosofien vært soleklar hele tiden.  Vi mener og trur at vi skal kunne skape mange gode spillere fra vår egen juniorstall i framtiden også.  Jeg vil helst slippe og «feire» at klubben har klart å skaffe seg spillere på 16-17 år utenifra for å vinne Spar eller Jr-NM.

Neste år har guttehåndballen i Bærum med Haslum HK i spissen, som ambisjon å ha flest mulig spillere i gang i de nasjonale seriene.  Vi håper på at Haslum HK og Helset G18 skal kvalifisere seg til Spar og få den beste matchingen derfra.  Samt at både Haslum IL og Helset G16 også skal kvalifisere seg til Bring.  På denne måten opprettholder vi to miljøer i Bærum, og mange unge talenter i gang samtidig.  Vi kunne selvsagt slått alt sammen og laget to superlag ihhv G18 og 16 for å vinne, men det velger vi ikke å gjøre.  Lykke til alle unge gutter.

Filosofien med de unge strekker seg enda litt lenger. Vi har jo fått hjem noen gode profiler til elitelaget, som igjen betyr at sjansen for å få spille mye for noen av de unge har blitt redusert.  Vi vil jo ta vare på de unge vi har bygget opp over tid.  Så hvordan løser vi dette?  Er 2.div bra nok matching for en ung lovende sulten 18åring?  Vi har skrevet lange kontrakter med flere av våre unge spillere, fordi vi ønsker å vise at vi vil satse langsiktig på dem. Nå som tilfeldighetene gjorde at Einar og Erlend skal spille i Haslum neste sesong, har vi laget noen smarte løsninger for flere av de unge.

Besard Hakaj og Alen Mistric vil neste år bli utlånt til Tistedal for å tjenestegjøre i 1.div.  Vi håper på at de får masse spilletid og kommer tilbake til oss som enda bedre spillere enn før de dro.  Her kan de få erfaring og antall minutter som vi sannsynligvis ikke kunne gitt dem. Migjen Hakaj er på utlån til Nøtterøy, så det er duket for en brødreduell i den nest øverste ligaen kommende sesong. Du vil finne flere «Haslumspillere» på flere andre 1 div lag rundt om kring.  Vi har hjulpet fler til andre klubber også.  Det blir spennende å følge både dem og 1.div i år.

Selv har vi bak oss noen tunge måneder med fysisk trening og noe håndball.  Og nå tar vi snart litt «ferie» fra hverandre, før vi samles igjen i slutten av juli. Neste lille oppdatering vil inneholde litt om og fra turneringene vi skal spille i august.

God sommer til alle fra spillere ledere og trenere i Haslum HK.

Og siden vi er midt i VM så staser vi på mange gode fotballkamper videre, og at Argentina vinner som undertegnede har tippet.

Tom-Eirik